Proste równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 4 wrz 2014, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 58 razy
Proste równanie trygonometryczne
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to policzyć i dlaczego tak? Byłbym bardzo wdzięczny
\(\displaystyle{ 2\ctg (2\pi-x)=1-\ctg x}\)
\(\displaystyle{ 2\ctg (2\pi-x)=1-\ctg x}\)
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2014, o 18:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 4 wrz 2014, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 58 razy
Proste równanie trygonometryczne
Wynosi pi oznacza to że funkcja powtarza się co pi, ale nie mam pojecia jak to zrobić.musialmi pisze:Ile wynosi okres kota ngensa i co tak naprawdę oznacza okres? Wykorzystaj te informacje (na dobry początek).
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 4 wrz 2014, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 58 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Proste równanie trygonometryczne
Zaryzykujesz - którego cotangensa miałem na myśli ?piasek101 pisze:Zatem do argumentu cotangensa możesz dodać (lub od niego odjąć) dowolną całkowitą ilość \(\displaystyle{ \pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 4 wrz 2014, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 58 razy
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 4 wrz 2014, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 58 razy
Proste równanie trygonometryczne
Czyli to jest rowne \(\displaystyle{ \ctg (-x)}\)?Jan Kraszewski pisze:Zauważ, że \(\displaystyle{ \ctg(2\pi-x)=\ctg(-x+2\pi)}\) ?
JK
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2014, o 22:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 4 wrz 2014, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 58 razy
Proste równanie trygonometryczne
piasek101 pisze:Jesteś blisko.
Ok nie wiem pokazcie mi jak to zrobic od 0 i spróbuję resztę przykladow
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Proste równanie trygonometryczne
Masz ok (chyba zdążyłeś poprawić gdy wysyłałem).
No to teraz sprawdzasz czy cotangens jest parzysty czy nieparzysty i ,,upraszczasz" to co podałeś w ostatnim.
No to teraz sprawdzasz czy cotangens jest parzysty czy nieparzysty i ,,upraszczasz" to co podałeś w ostatnim.
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 4 wrz 2014, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 58 razy
Proste równanie trygonometryczne
piasek101 pisze:Masz ok (chyba zdążyłeś poprawić gdy wysyłałem).
No to teraz sprawdzasz czy cotangens jest parzysty czy nieparzysty i ,,upraszczasz" to co podałeś w ostatnim.
Zrobisz mi to do cale? Bo nie umiem
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Proste równanie trygonometryczne
Tak się niczego nie nauczysz.matematykiv pisze:Zrobisz mi to do cale? Bo nie umiem
JK