Udowodnij tożsamość :

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 23 maja 2007, o 00:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Udowodnij tożsamość :

Post autor: matika »

Udowodnij tożsamość :

\(\displaystyle{ \frac{2sin2x-sin4x}{2sin2x+sin4x}=tg^{2}x}\)
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Udowodnij tożsamość :

Post autor: przemk20 »


\(\displaystyle{ L = \frac{2 \sin 2x - 2 \sin 2x \ \cos 2x }{2 \sin 2x + 2 \sin 2x \ \cos 2x}=\frac{2 \sin 2x}{2 \sin 2x} \frac{1-\cos 2x}{1 + \cos 2x} =
\frac{1-(1-2 \sin^2x)}{1+ 2 \cos^2 x-1} = \\
\frac{ 2 \sin^2 x}{2 \cos^2 x} = \tan^2 x = P}\)

ODPOWIEDZ