y=-tg x
y=-ctg x
y=-tg x + 1
y=-ctgg x - 1
Nie wiem, jak narysować to... zawsze miałem dodatnie funkcje... Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Naszkicuj wykresy (ujemne)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Naszkicuj wykresy (ujemne)
Jeśli masz minus - wtedy odbijasz wykres względem osi OX. Przykładowo - jak miałeś np. tg x=2, to na wykresie zaznaczysz, że dla tego x funkcja przyjmuje wartość -2. A jeśli masz y=-tg x + 1 , wtedy oprócz tego, co napisałem Ci przed chwilą dodajesz do każdej wartości jedynkę, czyli przesuwasz wykres o jednostkę w górę
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 1 raz
Naszkicuj wykresy (ujemne)
Czyli robię symetrię względem osi ox? Mogli tak napisać w poleceniu zadania:)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Naszkicuj wykresy (ujemne)
Nie do końca - spójrz np. jest f(x)=tg x + 1 - symetria byłaby wtedy, kiedy g(x)=-(tg x + 1)=-tg x - 1 , a Ty masz minus wstawiony tylko przed tg x [ g(x)=-tg x + 1 ]. Jeśli rysujesz wykres krok po kroku i na początku masz czysty tg x - to tak, -tg x będzie jego symetrią względem osi OX. Dlatego im nie chodziło o narysowanie wykresu odbitego względem osi OX, tylko z minusami przez tg x lub ctg x.