jak uprościć formułę?
jak uprościć formułę?
\(\displaystyle{ \tan^{-1}\left(\frac{v^{2} \pm \sqrt{v^{4}-g\left(gx^{2}+2yv ^{2} \right)}}{gx} \right)}\)
zmienne:
\(\displaystyle{ v=200^{-1} \\
x=2183 \\
y=62 \\
g=9.81^{-1}}\)
W jaki sposób uprościć tę formułę, aby rozwiązanie dało dla tych zmiennych \(\displaystyle{ \approx}\) 75 stopni?
zmienne:
\(\displaystyle{ v=200^{-1} \\
x=2183 \\
y=62 \\
g=9.81^{-1}}\)
W jaki sposób uprościć tę formułę, aby rozwiązanie dało dla tych zmiennych \(\displaystyle{ \approx}\) 75 stopni?
Ostatnio zmieniony 31 sie 2014, o 22:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
jak uprościć formułę?
Jeżeli już, to zamiast \(\displaystyle{ \tg^{-1}}\) powinieneś zapisać \(\displaystyle{ \arctan}\).
A poza tym jaki to problem?
Wstawiasz i wyliczasz, na papierze, kalkulatorem lub na komputerze?
Wyrażenie nie da się bardziej uprościć algebraicznie (na literkach).
To jest już etap kiedy trzeba podstawić konkretne wartości liczbowe.
Jedyne co może pomóc to np.
\(\displaystyle{ v^2=\left(200^{-1}\right)^2=200^{-2}=\frac{1}{200^2}=\frac14\cdot10^{-4}}\)
\(\displaystyle{ v^4=\left(200^{-1}\right)^4=200^{-4}=\frac{1}{200^4}=\frac{1}{16}\cdot10^{-8}}\)
ale to nic specjalnie nie uprości.
Jeżeli nie dysponujesz Mathematicą lub czymś podobnym, to skorzystaj z WolframAlpha albo wklep to w arkuszu kalkulacyjnym
A poza tym jaki to problem?
Wstawiasz i wyliczasz, na papierze, kalkulatorem lub na komputerze?
Wyrażenie nie da się bardziej uprościć algebraicznie (na literkach).
To jest już etap kiedy trzeba podstawić konkretne wartości liczbowe.
Jedyne co może pomóc to np.
\(\displaystyle{ v^2=\left(200^{-1}\right)^2=200^{-2}=\frac{1}{200^2}=\frac14\cdot10^{-4}}\)
\(\displaystyle{ v^4=\left(200^{-1}\right)^4=200^{-4}=\frac{1}{200^4}=\frac{1}{16}\cdot10^{-8}}\)
ale to nic specjalnie nie uprości.
Jeżeli nie dysponujesz Mathematicą lub czymś podobnym, to skorzystaj z WolframAlpha albo wklep to w arkuszu kalkulacyjnym
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
jak uprościć formułę?
A tak z czystej ciekawości: ile daje? Pytanie jak do księgowego: ile jest 2+2? A ile ma być?W jaki sposób uprościć tę formułę, aby rozwiązanie dało dla tych zmiennych \(\displaystyle{ \approx}\) 75 stopni?
jak uprościć formułę?
Wychodzi mi jakiś kosmiczny ułamek. Próbowałem to obliczyć za pomocą Mathematica i kalkulatora ale nie da się otrzymać takiego łatwego wyniku 75 stopni jak otrzymał ten gość na poniższych filmikach, w których prezentuje zastosowanie tej formuły:
... detailpage
... detailpage
... detailpage
... detailpage
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
jak uprościć formułę?
2:36 z filmu. I teraz porównaj to z tym, co napisałeś w pierwszym poście i zastanów się, dlaczego nikomu nie wychodzi to, co powinno.MrBean pisze:Wychodzi mi jakiś kosmiczny ułamek. Próbowałem to obliczyć za pomocą Mathematica i kalkulatora ale nie da się otrzymać takiego łatwego wyniku 75 stopni jak otrzymał ten gość na poniższych filmikach, w których prezentuje zastosowanie tej formuły:
... detailpage
jak uprościć formułę?
pomyliłem się powyżej w tym że ma być \(\displaystyle{ g=9.81^{-2}}\), ale obliczałem na kalkulatorze tak jak miało być i to z różnymi danymi, i nie zmienia to faktu że nic prostego z tego nie wychodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
jak uprościć formułę?
Tu też się pomyliłeś:
\(\displaystyle{ g=9,81 [m \cdot sec^{-2}]}\) czyli \(\displaystyle{ 9,81 \frac{m}{sec^2}}\)
U Ciebie zaś
\(\displaystyle{ g=9,81^{-2}= 0,01039111102798222288725332801308}\)
W tym filmiku chodzi o przyspieszenie ziemskie, które, jak wiadomo wynosipomyliłem się powyżej w tym że ma być \(\displaystyle{ g=9.81^{-2}}\)
\(\displaystyle{ g=9,81 [m \cdot sec^{-2}]}\) czyli \(\displaystyle{ 9,81 \frac{m}{sec^2}}\)
U Ciebie zaś
\(\displaystyle{ g=9,81^{-2}= 0,01039111102798222288725332801308}\)
jak uprościć formułę?
A czy w takim razie między \(\displaystyle{ v}\) i \(\displaystyle{ g}\) skraca się jednostka prędkości \(\displaystyle{ \frac{m}{s}}\) w wykładniku potęgi?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
jak uprościć formułę?
Masz prędkość w metrach na sekundę i przyspieszenie w metrach na sekundę do kwadratu. Co i jak chcesz skracać, i w jakim wykładniku potęgi? Nie rozumiem Twojego pytania. Spróbuj je jakoś inaczej wyrazić...A czy w takim razie między \(\displaystyle{ v}\) i \(\displaystyle{ g}\) skraca się jednostka prędkości \(\displaystyle{ \frac{m}{s}}\) w wykładniku potęgi?
-- 1 wrz 2014, o 22:27 --
\(\displaystyle{ %&-translate-file=cp1250pl}\)
Pochrzaniłeś też coś ze zmiennymi:
Dobrze by było, żebyś wiedział, że:zmienne:
\(\displaystyle{ v=200^{-1} \\ x=2183 \\ y=62 \\ g=9.81^{-1}}\)
\(\displaystyle{ ms^{-1}= \frac{m}{s}}\)
i że
\(\displaystyle{ ms^{-2}= \frac{m}{s^2}}\)
Taki zapis jednostek jest często stosowany. Wygodniej bowiem jest pisać napis \(\displaystyle{ kot \cdot pies^{-0,5}}\) niż napis \(\displaystyle{ \frac{kot}{ \sqrt{pies} }}\)
jak uprościć formułę?
Autor filmiku podał takie dane, ale po tych wyjaśnieniach już uzyskałem prawidłowy wynik. Dziękuję, pozdr.