Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania
układ rownan:
\(\displaystyle{ x=2\cos ^2 \left( 2t \right) \\
y=2 + \cos \left( 4t \right)}\)
odpowiedź to \(\displaystyle{ y= x + 1}\), jak do tego dojść?
rownanie toru ruchu
rownanie toru ruchu
Ostatnio zmieniony 25 sie 2014, o 16:34 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
rownanie toru ruchu
\(\displaystyle{ y=2+\cos(4t)=2+\cos^2(2t)-\sin^2(2t)=2+\cos^2(2t)-(1-\cos^2(2t))=1+2\cos^2(2t)}\)
\(\displaystyle{ x=2\cos^2(2t) \Rightarrow \cos^2(2t)= \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ y(x)=1+2 \cdot \frac{x}{2}=x+1}\)
\(\displaystyle{ x=2\cos^2(2t) \Rightarrow \cos^2(2t)= \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ y(x)=1+2 \cdot \frac{x}{2}=x+1}\)