Witam.
Nie jestem pewien czy to odpowiedni dzial.
Mam problem, poniewaz mam obliczony \(\displaystyle{ \tg2\alpha}\), chcialbym przejsc na wartosci \(\displaystyle{ \sin2\alpha}\), \(\displaystyle{ \cos2\alpha}\). Mam do dyspozycji kalkulator matematyczny, ale nie pamietam jak sie to robilo.
Pozdrawiam.
jak z tangensa przejsc na sin i cos?
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 13 lut 2011, o 11:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konin
- Podziękował: 6 razy
jak z tangensa przejsc na sin i cos?
Ostatnio zmieniony 21 sie 2014, o 14:22 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie stosuj wyrażeń matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie stosuj wyrażeń matematycznych w nazwie tematu.
jak z tangensa przejsc na sin i cos?
Z definicji napisz jakim ilorazem jest tangenes i to co Ci wyjdzie daj do jedynki trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
tg2alfa = 0.4544, jak przejsc na sin i cos?
Czyli rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \tg 2\alpha = \frac{\sin 2\alpha}{\cos 2\alpha} = x \ \left( masz \ to \ obliczone \right) \\ \sin ^22\alpha+\cos ^2 2\alpha=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \tg 2\alpha = \frac{\sin 2\alpha}{\cos 2\alpha} = x \ \left( masz \ to \ obliczone \right) \\ \sin ^22\alpha+\cos ^2 2\alpha=1 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 25 sie 2014, o 16:35 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.