Rownania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Wapcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 gru 2005, o 11:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Nienacka

Rownania trygonometryczne

Post autor: Wapcio »

Witam;)mam problem z rownaniami trygonometrycznymi:
\(\displaystyle{ cos(2x-\frac{Pi}{6})=cos(x+\frac{Pi}{6})}\)
Prosze o szybka odpowiedz )i moglby ktos napisac ogolnie jak sie rozwiazuje podobne rownania
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Rownania trygonometryczne

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \cos x=\cos y\iff x=y+2k\pi\,\vee\, x=-y+2k\pi}\)
Wapcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 gru 2005, o 11:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Nienacka

Rownania trygonometryczne

Post autor: Wapcio »

czyli jak bedzie rownianie z sinusem to cisnienmy:
\(\displaystyle{ x=x_0+2kPi}\) lub \(\displaystyle{ x=Pi-x_0+2kPi}\) ?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Rownania trygonometryczne

Post autor: Lorek »

Tak.
ODPOWIEDZ