Czy istnieje kąt alfa, jeśli
Czy istnieje kąt alfa, jeśli
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2}{3} \wedge \tg \alpha = \frac{1}{3}}\)
Rysuję sobie trójkąt, zaznaczam boki i wiem, że nie ma takiego kąta. Lecz w jaki sposób poprawnie to udowodnić? Wystarczy sam obrazek? Chodzi o to, żeby zachować pełną poprawność matematyczną.
Rysuję sobie trójkąt, zaznaczam boki i wiem, że nie ma takiego kąta. Lecz w jaki sposób poprawnie to udowodnić? Wystarczy sam obrazek? Chodzi o to, żeby zachować pełną poprawność matematyczną.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, o 17:49 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Czy istnieje kąt alfa, jeśli
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha = 1- \sin ^{2} \alpha}\)
I co mi to daje?
I co mi to daje?
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, o 17:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Czy istnieje kąt alfa, jeśli
albo po prostu
\(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} = \frac{ \frac{2}{3} }{\cos\alpha} \Rightarrow \cos\alpha=2}\)
I wyciągnij wniosek.
\(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} = \frac{ \frac{2}{3} }{\cos\alpha} \Rightarrow \cos\alpha=2}\)
I wyciągnij wniosek.
Czy istnieje kąt alfa, jeśli
Ok, cos udowadnia, że nie istnieje taki kąt alfa. Zadanie zakończone?
Policzyłem z jedynki, że
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha = 1 - \left( \frac{2}{3} \right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{3}}\)
Policzyłem z jedynki, że
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha = 1 - \left( \frac{2}{3} \right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{3}}\)
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, o 17:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.