Wykaż że równanie jest tożsamością
Wykaż że równanie jest tożsamością
\(\displaystyle{ \cos ^{4} \alpha + \sin ^{4} \alpha = 1-2 \cdot \sin ^{2} \alpha \cdot \cdot \cos ^{2} \alpha}\)
Próbuję coś przekształcić
\(\displaystyle{ L= ( \cos ^{2} \alpha )^{2} + 2 \cdot \sin ^{2} \alpha \cdot \cos ^{2} \alpha + ( \sin ^{2} \alpha ) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha - 2 \cdot \sin ^{2} \alpha \cdot \cos ^{2} \alpha}\)
I nie wiem co dalej. Pomożecie?
Próbuję coś przekształcić
\(\displaystyle{ L= ( \cos ^{2} \alpha )^{2} + 2 \cdot \sin ^{2} \alpha \cdot \cos ^{2} \alpha + ( \sin ^{2} \alpha ) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha - 2 \cdot \sin ^{2} \alpha \cdot \cos ^{2} \alpha}\)
I nie wiem co dalej. Pomożecie?
Ostatnio zmieniony 16 sie 2014, o 20:01 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 14 sie 2014, o 10:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: GLŁ
- Pomógł: 17 razy
Wykaż że równanie jest tożsamością
\(\displaystyle{ L=\cos ^2x(1-\sin ^2x)+\sin ^2x(1-\cos ^2x)=P}\)
Ostatnio zmieniony 16 sie 2014, o 20:07 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 18 razy
Wykaż że równanie jest tożsamością
Można też tak: równanie przekształcasz do następującej postaci
\(\displaystyle{ \cos^4{x}+2\sin^2{x}\cos^2{x}+\sin^4{x}=1}\) stosując wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^4+2(ab)^2+b^4=(a^2+b^2)^2}\) mamy
\(\displaystyle{ (\sin^2{x}+\cos^2{x})^2=1}\) a z jedynki trygonometrycznej wiemy, że \(\displaystyle{ \sin^2{x}+\cos^2{x}=1}\) otrzymujemy tożsamość \(\displaystyle{ 1=1}\) zatem początkowe równanie jest prawdziwe
\(\displaystyle{ \cos^4{x}+2\sin^2{x}\cos^2{x}+\sin^4{x}=1}\) stosując wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^4+2(ab)^2+b^4=(a^2+b^2)^2}\) mamy
\(\displaystyle{ (\sin^2{x}+\cos^2{x})^2=1}\) a z jedynki trygonometrycznej wiemy, że \(\displaystyle{ \sin^2{x}+\cos^2{x}=1}\) otrzymujemy tożsamość \(\displaystyle{ 1=1}\) zatem początkowe równanie jest prawdziwe
Wykaż że równanie jest tożsamością
Więc po lewej stronie mamy 1, ale jak ma się to równać P?marcel112 pisze:Można też tak: równanie przekształcasz do następującej postaci
\(\displaystyle{ \cos ^4{x}+2\sin ^2{x}\cos ^2{x}+\sin ^4{x}=1}\) stosując wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^4+2 \left( ab \right) ^2+b^4= \left( a^2+b^2 \right) ^2}\) mamy
\(\displaystyle{ \left( \sin ^2{x}+\cos ^2{x} \right) ^2=1}\) a z jedynki trygonometrycznej wiemy, że \(\displaystyle{ \sin ^2{x}+\cos ^2{x}=1}\) otrzymujemy tożsamość \(\displaystyle{ 1=1}\) zatem początkowe równanie jest prawdziwe
Nie wiem jak to się równa P. Ponadto odnoszę wrażenie, że źle wyłączyłeś czynnik.Pijarek pisze:\(\displaystyle{ L=\cos ^2x \left( 1-\sin ^2x \right) +\sin ^2x \left( 1-\cos ^2x \right) =P}\)
Mam jeszcze jeden przykład:
\(\displaystyle{ \cos ^{4} \alpha - \sin ^{4} \alpha = \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha}\)
Czy to jest w ogóle możliwe?
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, o 17:51 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 18 mar 2010, o 14:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 13 razy
Wykaż że równanie jest tożsamością
Tak, bo wzór na różnicę kwadratów:
\(\displaystyle{ \cos^{4} \alpha - \sin^{4} \alpha = (\cos^{2} \alpha - \sin^{2} \alpha)(\cos^{2} \alpha + \sin^{2} \alpha) = ...}\)
\(\displaystyle{ \cos^{4} \alpha - \sin^{4} \alpha = (\cos^{2} \alpha - \sin^{2} \alpha)(\cos^{2} \alpha + \sin^{2} \alpha) = ...}\)
Wykaż że równanie jest tożsamością
Do tej porty rozumiem, lecz jak z tego ma wyjść samo \(\displaystyle{ \left( \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha \right)}\)?Geftus pisze:Tak, bo wzór na różnicę kwadratów:
\(\displaystyle{ \cos ^{4} \alpha - \sin ^{4} \alpha = \left( \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha \right) \left( \cos ^{2} \alpha + \sin ^{2} \alpha \right) = ...}\)
Dodam tutaj jeszcze jedną rzecz, by nie tworzyć osobnego watku.
\(\displaystyle{ \sqrt{3}\tg x=1}\) Według mnie \(\displaystyle{ x}\) równy jest ok.26 czy to poprawny wynik?
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, o 17:52 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Wykaż że równanie jest tożsamością
\(\displaystyle{ \cos ^{4} \alpha - \sin ^{4} \alpha = \left( \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha \right) \left( \cos ^{2} \alpha + \sin ^{2} \alpha \right) =\cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha}\)vergil pisze:Do tej porty rozumiem, lecz jak z tego ma wyjść samo \(\displaystyle{ \left( \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha \right)}\)?Geftus pisze:Tak, bo wzór na różnicę kwadratów:
\(\displaystyle{ \cos ^{4} \alpha - \sin ^{4} \alpha = \left( \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha \right) \left( \cos ^{2} \alpha + \sin ^{2} \alpha \right) = ...}\)
Dodam tutaj jeszcze jedną rzecz, by nie tworzyć osobnego watku.
\(\displaystyle{ \sqrt{3}\tg x=1}\) Według mnie x=ok.26 czy to poprawny wynik?
O jedynce trygonometrycznej słyszałeś?
\(\displaystyle{ \sqrt{3}\tg x=1 \Rightarrow \tg x= \frac{\sqrt3}{3} \Rightarrow x=30^{\circ}}\)
30 stopni oczywiście (nie mogę znaleźć tego znaczka w TeXu)
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, o 17:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stopień zwykliśmy oznaczać przez \circ. TeX czyta się tech, więc w techu, nie w teksie.
Powód: Stopień zwykliśmy oznaczać przez \circ. TeX czyta się tech, więc w techu, nie w teksie.
Wykaż że równanie jest tożsamością
Zapomniałem, o jedynce...
Jeszcze jakbyś mi mógł wyjaśnić co ty zrobiłeś z tym tg (rozumiem dlaczego 30, nie rozumiem procesu).
Pytanie z pierwszego postu pozostaje otwarte.
Jeszcze jakbyś mi mógł wyjaśnić co ty zrobiłeś z tym tg (rozumiem dlaczego 30, nie rozumiem procesu).
Pytanie z pierwszego postu pozostaje otwarte.
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Wykaż że równanie jest tożsamością
vergil pisze: Jeszcze jakbyś mi mógł wyjaśnić co ty zrobiłeś z tym tg (rozumiem dlaczego 30, nie rozumiem procesu).
Przecież napisałem cały proces, wyliczasz tangens i odczytujesz z tablic wartość \(\displaystyle{ x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 14 sie 2014, o 10:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: GLŁ
- Pomógł: 17 razy
Wykaż że równanie jest tożsamością
Czekając na gotowca nawet nie sprawdziłeś trgo co napisałem.Pijarek pisze:\(\displaystyle{ L=\cos ^2x(1-\sin ^2x)+\sin ^2x(1-\cos ^2x)=P}\)
\(\displaystyle{ L=\cos ^4 x+\sin ^4 x=\cos ^2 x \cdot \cos ^2 x+\sin ^2 x \cdot \sin ^2 x=\\=\cos ^2 x \cdot (1-\sin ^2 x)+\sin ^2 x \cdot (1-\cos ^2 x)=\\=\cos ^2 x-\cos ^2 x \cdot \sin ^2 x+\sin ^2 x-\sin ^2 x\cdot \cos ^2 x=\cos ^2 x+\sin ^2 x-2\sin ^2 x \cdot \cos ^2 x=\\=1-2\sin ^2 x \cdot \cos ^2 x=P}\)
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, o 21:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.