nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
nierówność trygonometryczna
Jeśli \(\displaystyle{ \cos x\cos y\geq 0}\) to nierówość jest oczywista. Niech zatem \(\displaystyle{ \cos x\cos y<0}\) i (dla ustalenia uwagi) \(\displaystyle{ \cos y<0}\). Wtedy też
\(\displaystyle{ \cos x+\cos y-\cos x\cos y\leq \cos x-\cos x\cos y\leq 2}\)
\(\displaystyle{ \cos x+\cos y-\cos x\cos y\leq \cos x-\cos x\cos y\leq 2}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
nierówność trygonometryczna
Czy mi się wydaje, czy ta nierówność jest oczywista w ogólności? Czy warunek początkowy jest niezbędny do prawdziwości tej nierówności?
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 12 mar 2011, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 27 razy
nierówność trygonometryczna
Można też tak
\(\displaystyle{ (\cos x - 1)(1-\cos y)+1 \le 2}\)
\(\displaystyle{ (\cos x - 1)(1-\cos y) \le 1}\)
I widzimy, że pierwszy czynnik mniejszy od zera(lub równy), a drugi jest dodatni (lub 0).
Co więcej w początkowej nierówności możemy zamiast \(\displaystyle{ 2}\) ograniczyć \(\displaystyle{ 1}\), co jest już skrajnym ograniczeniem.
\(\displaystyle{ (\cos x - 1)(1-\cos y)+1 \le 2}\)
\(\displaystyle{ (\cos x - 1)(1-\cos y) \le 1}\)
I widzimy, że pierwszy czynnik mniejszy od zera(lub równy), a drugi jest dodatni (lub 0).
Co więcej w początkowej nierówności możemy zamiast \(\displaystyle{ 2}\) ograniczyć \(\displaystyle{ 1}\), co jest już skrajnym ograniczeniem.