Twierdzenie sinusów i cosinusów
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Twierdzenie sinusów i cosinusów
Tw. sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\alpha}=\frac{b}{sin\beta}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{a{sin\beta}}{sin\alpha}}\)
Sinβ z jedynki tryg.
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\alpha}=\frac{b}{sin\beta}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{a{sin\beta}}{sin\alpha}}\)
Sinβ z jedynki tryg.
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Twierdzenie sinusów i cosinusów
Jeżeli są to typowe oznaczenia to z twierdzenia sinusów\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\alpha}=\frac{b}{sin\beta}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 maja 2007, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Twierdzenie sinusów i cosinusów
mam 3 zadania do rozwiązania
1- Oblicz dł. pozostałych boków, miary pozostałych kątów, pole, dł. promienia okręgu wpisanego i opisaego na trójkącie
a) a=8 b=8 pierwiastka z 3 , alfa = 30 stopni
b) c= 6 pierwiastka z 2, alfa= 45 stopni, beta= 45 stopni
2- oblicz dl. przekątnych równoległoboku o bokach a=6 b=8 alfa= 45 stopni
3- Zbadaj czy trójkąt o bokach a= 6 b=17 c=21 jest ostrokątny.
ZA WSZELKą POMOC Z GóRY DZIęKUJę
1- Oblicz dł. pozostałych boków, miary pozostałych kątów, pole, dł. promienia okręgu wpisanego i opisaego na trójkącie
a) a=8 b=8 pierwiastka z 3 , alfa = 30 stopni
b) c= 6 pierwiastka z 2, alfa= 45 stopni, beta= 45 stopni
2- oblicz dl. przekątnych równoległoboku o bokach a=6 b=8 alfa= 45 stopni
3- Zbadaj czy trójkąt o bokach a= 6 b=17 c=21 jest ostrokątny.
ZA WSZELKą POMOC Z GóRY DZIęKUJę
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Twierdzenie sinusów i cosinusów
sashalbn1
Ad.3
Trójkat jest ostrokatny gdy:
\(\displaystyle{ a^2+b^2>c^2}\) zakładając że --> \(\displaystyle{ a \leqslant c}\) i \(\displaystyle{ b \leqslant c}\)
A więc:
\(\displaystyle{ 6^2+17^2> 21^2\\
36+289>441\\
325>441}\)
Czyli trójkat ten nie jest ostrokatny ponieważ 441 nie jest mniejsze od 325
Ad.3
Trójkat jest ostrokatny gdy:
\(\displaystyle{ a^2+b^2>c^2}\) zakładając że --> \(\displaystyle{ a \leqslant c}\) i \(\displaystyle{ b \leqslant c}\)
A więc:
\(\displaystyle{ 6^2+17^2> 21^2\\
36+289>441\\
325>441}\)
Czyli trójkat ten nie jest ostrokatny ponieważ 441 nie jest mniejsze od 325