Witam, mam problem aby narysowac Wykres funkcji y=-3/2 sinx !! gdzie x€
i opisac jego wlasnosci prosze o pomoc oraz obliczyc bez uzycia tablic sin�α17°+sin�α73° i tgα7°+tgα83° pozdrawiam
Wykres funkcji y=-3/2 sinx !!
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Wykres funkcji y=-3/2 sinx !!
Co do wykresu to rysujesz \(\displaystyle{ y=\frac{3}{2} sinx}\), czyli mnożysz wszystkie wartości y=sinx przez 3/2. Następnie robisz symetrie względem oni x, aby otrzymać tego "minusa".
A w tych sumach nie wiem o co chodzi. Tam masz i \(\displaystyle{ \alpha}\) i jakieś określone wartości?
A w tych sumach nie wiem o co chodzi. Tam masz i \(\displaystyle{ \alpha}\) i jakieś określone wartości?
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 maja 2007, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Wykres funkcji y=-3/2 sinx !!
Przy tych funkcjach trygonomertycznych, jeśli masz miarę kąta, to bez alpha
A jeśli o tg i ctg to chyba mnożenie powinno być, a to jest jeden z wzorów na jedynkę trygonometryczną.
[ Dodano: 6 Czerwica 2007, 20:30 ]
tg83° = ctg7°
tg7° * ctg7° = 1
A jeśli o tg i ctg to chyba mnożenie powinno być, a to jest jeden z wzorów na jedynkę trygonometryczną.
[ Dodano: 6 Czerwica 2007, 20:30 ]
tg83° = ctg7°
tg7° * ctg7° = 1