Udowodnić równanie cyklometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marcel112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 23 paź 2013, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 18 razy

Udowodnić równanie cyklometryczne

Post autor: marcel112 »

Mam problem z równaniem \(\displaystyle{ \tg^{-1}{x}+\ctg^{-1}{x}=\frac{\pi}{2}}\) przekształcam lewą stronę do postaci \(\displaystyle{ \tg^{-1}{x}+\tg^{-1}{\frac{1}{x}}}\) dalej podstawiam składniki alfe i bete i korzystając ze wzoru na sumę kątów dostaję coś takiego: \(\displaystyle{ \tg^{-1}{\frac{x+\frac{1}{x}}{1-x \cdot \frac{1}{x}}}}\) co daję mi w mianowniku zero. Co robię źle ?
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Udowodnić równanie cyklometryczne

Post autor: kalwi »

ODPOWIEDZ