rozwiazac rownanie
\(\displaystyle{ 2sin\frac{\alpha}{2}=cos\frac{\alpha}{2}}\)
rownanie trygonometryczne z katem polowkowym
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
rownanie trygonometryczne z katem polowkowym
\(\displaystyle{ cos\frac{\alpha}{2} 0}\) i podziel teraz przez \(\displaystyle{ cos\frac{\alpha}{2}}\) i masz:
\(\displaystyle{ 2tg\frac{\alpha}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ 2tg\frac{\alpha}{2}=1}\)
- Aramil
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 8 wrz 2005, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowhere
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
rownanie trygonometryczne z katem polowkowym
no tak.. ale co dalej ? moge zrobic tak ze jesli \(\displaystyle{ tg\frac{\alpha}{2}=\frac{1}{2}}\) to \(\displaystyle{ tg\alpha=1}\) ??
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
rownanie trygonometryczne z katem polowkowym
Niestety nie. Jeśli chcesz sobie ułatwić, to oznacz \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\) jako \(\displaystyle{ x}\)\(\displaystyle{ tg\frac{\alpha}{2}=\frac{1}{2}}\) to \(\displaystyle{ tg\alpha=1}\) ??
\(\displaystyle{ tg \ x=\frac{1}{2} \ \iff \ x = arctg\frac{1}{2} \ 0,147 \pi}\)
A następnie wyznaczasz
\(\displaystyle{ \alpha = 2 x}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 2 arctg\frac{1}{2} \ 0,294 \pi}\)
Niech lepiej ktoś sprawdzi, bo nie jestem pewny, czy to dobrze policzyłem
- Aramil
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 8 wrz 2005, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowhere
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
rownanie trygonometryczne z katem polowkowym
eh sadzilem ze nie moge tak zrobic ;/ i wynik jest dosc brzydki:P a gdyby bylo mozliwe moje bledne przejscie wynik bylby ladniejszy