Nierówność logarytmiczno-trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 mar 2011, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 3 razy
Nierówność logarytmiczno-trygonometryczna
\(\displaystyle{ 4\log _{16}\cos 2x+2\log _{4}\sin x+\log _{2}\cos x+3<0}\)
Czy pomoże ktoś to rozwiązać?
Czy pomoże ktoś to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 1 lip 2014, o 09:28 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Nierówność logarytmiczno-trygonometryczna
Zrobiłbym to tak: najpierw sobie to wszystko porządkuję korzystam tu ze wzorku \(\displaystyle{ \log_{a^c}{b}=\frac{1}{c}\log_{a}{b}}\) co pozwala mi zapisać nierówność w postaci \(\displaystyle{ \log_{2}{\cos2x} +\log_{2}{ \sin x}+\log_{2}{\cos x}+3<0}\) Teraz trochę zabawy ze wzorami: \(\displaystyle{ \sin 2x = 2\sin x \cos x}\) oraz \(\displaystyle{ \log_{a}{b}+\log_{a}{c}=\log_{a}{(b \cdot c)}}\) Mamy: \(\displaystyle{ \log_{2}{\cos 2x} + \log_{2}{\frac{\sin 2x}{2}} + 3 < 0}\) Robimy to samo jeszcze raz mamy \(\displaystyle{ \log_{2}\frac{\sin 4x}{4} + 3 < 0}\) Teraz przenoszę 3 na lewą stronę i zamieniam ją na logarytm \(\displaystyle{ \log_{2}\frac{\sin 4x}{4} < \log_{2}{\frac{1}{8}}\) teraz wystarczy rozwiązać już prostą nierówność \(\displaystyle{ \frac{\sin 4x}{4} < \frac{1}{8}}\) (bo podstawy logarytmów są takie same i są większe od 1) \(\displaystyle{ \sin 4x < \frac{1}{2}}\) co daje nam odpowiedź \(\displaystyle{ \frac{-7 \pi}{24}+\frac{k \pi}{2}< x < \frac {\pi}{24}+\frac{k \pi}{2}}\) (mam nadzieje, że jest ok )
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Nierówność logarytmiczno-trygonometryczna
Ohhh jasne, trzeba jeszcze ograniczyć z dołu \(\displaystyle{ 0<\sin 4x < \frac{1}{2}}\) co nam daje \(\displaystyle{ \frac{k \pi}{2}< x <\frac{\pi}{24}+\frac{k \pi}{2}}\)
@Lider_M teraz jest ok ?
@Lider_M teraz jest ok ?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Nierówność logarytmiczno-trygonometryczna
mariusz2409, dziedzinę uwzględniamy na samym początku.
Np. funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\ln x+\ln(x-1)}\) ma dziedzinę \(\displaystyle{ x>1}\), a gdybyś najpierw przekształcił \(\displaystyle{ f(x)=\ln(x^2-x)}\) i dopiero teraz wyznaczył dziedzinę nie otrzymałbyś poprawnego wyniku.
Np. funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\ln x+\ln(x-1)}\) ma dziedzinę \(\displaystyle{ x>1}\), a gdybyś najpierw przekształcił \(\displaystyle{ f(x)=\ln(x^2-x)}\) i dopiero teraz wyznaczył dziedzinę nie otrzymałbyś poprawnego wyniku.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Nierówność logarytmiczno-trygonometryczna
OK znowu mój błąd, to mamy na początku \(\displaystyle{ \cos 2x > 0 \wedge \cos x>0 \wedge \sin x>0}\) ale co dalej ? liczyć część wspólną? (jeśli tak to jak? bo wolfram pokazuje odp z arctg)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Nierówność logarytmiczno-trygonometryczna
\(\displaystyle{ \sin x > 0}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left( 2k\pi, 2k\pi + \pi \right)}\)
\(\displaystyle{ \cos x > 0}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left( 2k\pi-\frac{\pi}{2}, 2k\pi+\frac{\pi}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x > 0}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left( k\pi-\frac{\pi}{4}, k\pi+\frac{\pi}{4} \right)}\)
Z pierwszych dwóch nierówności mamy \(\displaystyle{ x \in \left( 2k\pi, 2k\pi+\frac{\pi}{2} \right)}\) ale nie wiem jak to zrobić z \(\displaystyle{ \cos 2x}\) jakaś wskazówka ?
\(\displaystyle{ \cos x > 0}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left( 2k\pi-\frac{\pi}{2}, 2k\pi+\frac{\pi}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x > 0}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left( k\pi-\frac{\pi}{4}, k\pi+\frac{\pi}{4} \right)}\)
Z pierwszych dwóch nierówności mamy \(\displaystyle{ x \in \left( 2k\pi, 2k\pi+\frac{\pi}{2} \right)}\) ale nie wiem jak to zrobić z \(\displaystyle{ \cos 2x}\) jakaś wskazówka ?
Ostatnio zmieniony 1 lip 2014, o 09:28 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy \left( oraz \right)
Powód: Skaluj nawiasy \left( oraz \right)