układy równań trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
filipdab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2 mar 2011, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 3 razy

układy równań trygonometrycznych

Post autor: filipdab »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1-\tg x}{1+\tg x} =\tg y\\ x-y= \frac{ \pi }{6} \end{cases}}\)

pomoże ktoś?
Ostatnio zmieniony 27 cze 2014, o 10:37 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

układy równań trygonometrycznych

Post autor: kamil13151 »

Z drugiego masz: \(\displaystyle{ y=x- \frac{ \pi }{6}}\), podstaw to do pierwszego i skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ \tg( \alpha - \beta)}\). Potem dla ułatwienia możesz sobie podstawić \(\displaystyle{ t= \tg x}\).
ODPOWIEDZ