układ równań z sinusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

układ równań z sinusem

Post autor: Andreas »

Nie mogę sobie poradzić z takim układem równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}
y \cos(t)+x \sin(t)=0 \\
x \cos (t) = (1+y) \sin t
\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, o 00:24 przez Andreas, łącznie zmieniany 2 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

układ równań z sinusem

Post autor: piasek101 »

Brak pierwszego równania.

Jeśli niewiadome to (x) i (y) - masz układ (prawdopodobnie) liniowy.
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

układ równań z sinusem

Post autor: Andreas »

Tak, niewiadome to x i y. Ale nie wiem jak to rozwiązać. Nie wiem czy mogę podzielić przez coś.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

układ równań z sinusem

Post autor: mortan517 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin t \cdot x + \cos t \cdot y = 0 \\ \cos t \cdot x - \sin t \cdot y = \sin t \end{cases}}\)

Możesz wyznacznikami.
ODPOWIEDZ