przekształcenie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
VanHezz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Międzyrzecz
Podziękował: 34 razy

przekształcenie trygonometryczne

Post autor: VanHezz »

W jaki sposób zostały zrobione te przekształcenia:

\(\displaystyle{ sin7x = sin7( \pi -t)}\)

lub

\(\displaystyle{ sin7x = -sin(7x-7 \pi )}\)
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

przekształcenie trygonometryczne

Post autor: Ania221 »

\(\displaystyle{ -sin(7x-7 \pi )=\sin(7 \pi -7x)=\sin(3 \cdot 360+ \pi -7x)=\sin( \pi -7x)=\sin7x}\)
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

przekształcenie trygonometryczne

Post autor: musialmi »

A to pierwsze: podstawiono \(\displaystyle{ t= \pi - x}\).
VanHezz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Międzyrzecz
Podziękował: 34 razy

przekształcenie trygonometryczne

Post autor: VanHezz »

A nie rozumiem tego: \(\displaystyle{ sin( \pi -7x) = sin7x}\)
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

przekształcenie trygonometryczne

Post autor: mortan517 »

Wzory redukcyjne.
VanHezz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Międzyrzecz
Podziękował: 34 razy

przekształcenie trygonometryczne

Post autor: VanHezz »

No ale nie wiadomo ile wynosi \(\displaystyle{ x}\), wiec skąd wiadomo w której będzie ćwiartce?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

przekształcenie trygonometryczne

Post autor: mortan517 »

Interpretacja geometryczna, odpowiednie manewrowanie wykresem sinusa.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

przekształcenie trygonometryczne

Post autor: Ania221 »

\(\displaystyle{ sin( \pi -\alpha) = sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ 7x=\alpha}\)
ODPOWIEDZ