Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 9 sty 2013, o 17:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 48 razy

Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji

Post autor: Tula »

Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji:
\(\displaystyle{ f\left(x\right) = 3\left( 2\sin ^{2} x - 1\right)^{2} - 2\left( 2\sin ^{2} x - 1\right) - 1}\)

Wprowadziłam podstawienie \(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x - 1 = t}\) i oszacowałam wartość funkcji \(\displaystyle{ t \in \left\langle -1,1\right\rangle}\).

Dla funkcji \(\displaystyle{ f\left( t\right) = 3 t^{2}-2t - 1}\) wyznaczyłam te wartości, \(\displaystyle{ M=4}\) i \(\displaystyle{ m= - \frac{4}{3}}\). Moje pytanie jest, czy jest to już ostateczna odpowiedź, czy jeszcze muszę coś zrobić, by znaleźć M i m dla \(\displaystyle{ f(x)}\)?
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji

Post autor: Igor V »

To wszystko
ODPOWIEDZ