Trygonometria,równania, nierówności parametry, wykresy
Trygonometria,równania, nierówności parametry, wykresy
Zada 1
Dla jakich wartości parametru k równanie \(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x - 2\sin x +3 = \left|k-2 \right| - 6}\) ma rozwiązanie ?
Zad2
Rozwiąż nierówność : \(\displaystyle{ \cos ^{2} x + \cos ^{4} x + \cos ^{6} x + \ldots \ge 1}\)
Zad3
Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f\left( x\right) = \sin ^{2} x + \left| \cos x\right| \cdot \cos x}\) , a nastepnie określ ile miejsc zerowych ma ta funkcja w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle -2 \pi ,10 \pi \right\rangle}\)
Zad4
Rozwiąż równanie : \(\displaystyle{ \sin x + \ctg x = 1 + \cos x}\)
Dla jakich wartości parametru k równanie \(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x - 2\sin x +3 = \left|k-2 \right| - 6}\) ma rozwiązanie ?
Zad2
Rozwiąż nierówność : \(\displaystyle{ \cos ^{2} x + \cos ^{4} x + \cos ^{6} x + \ldots \ge 1}\)
Zad3
Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f\left( x\right) = \sin ^{2} x + \left| \cos x\right| \cdot \cos x}\) , a nastepnie określ ile miejsc zerowych ma ta funkcja w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle -2 \pi ,10 \pi \right\rangle}\)
Zad4
Rozwiąż równanie : \(\displaystyle{ \sin x + \ctg x = 1 + \cos x}\)
Ostatnio zmieniony 9 cze 2014, o 17:29 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Trygonometria,równania, nierówności parametry, wykresy
W zad 4 doszedłem do \(\displaystyle{ \sin x +\cos x = 0}\) lub \(\displaystyle{ \sin x-1 =0}\)
Mam takk zostawić ?
Mam takk zostawić ?
Ostatnio zmieniony 9 cze 2014, o 20:27 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Trygonometria,równania, nierówności parametry, wykresy
Ja mam taką postać iloczynową:
\(\displaystyle{ (\sin x - 1)(\sin x - \cos x)=0}\)
Teraz musisz wyznaczyć te \(\displaystyle{ x}\)-y.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ (\sin x - 1)(\sin x - \cos x)=0}\)
Teraz musisz wyznaczyć te \(\displaystyle{ x}\)-y.
Pozdrawiam!
Trygonometria,równania, nierówności parametry, wykresy
Jakie y ?-- 9 cze 2014, o 19:14 --jak mam je wyznaczyć ?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Trygonometria,równania, nierówności parametry, wykresy
To słownie powiem: Musisz wyzanczyć te iksy, żadnych \(\displaystyle{ y}\) tu nie ma.
W zadaniu 1 podstaw sobie \(\displaystyle{ \sin x = t}\)
Pozdrawiam!
Edit: W 4 muszisz to wyznaczyć rozwiązując równania:
\(\displaystyle{ \sin x - 1 = 0 \\ \sin x - \cos x =0}\)
W zadaniu 1 podstaw sobie \(\displaystyle{ \sin x = t}\)
Pozdrawiam!
Edit: W 4 muszisz to wyznaczyć rozwiązując równania:
\(\displaystyle{ \sin x - 1 = 0 \\ \sin x - \cos x =0}\)
Trygonometria,równania, nierówności parametry, wykresy
Czyli \(\displaystyle{ \sin x=\cos x =1}\) ?
Zad1
No i wychodzi mi \(\displaystyle{ f \left( x \right) = 2t^2 - 2t +3}\)
delta mniejsza od zera
i co dalej ?
Zad1
No i wychodzi mi \(\displaystyle{ f \left( x \right) = 2t^2 - 2t +3}\)
delta mniejsza od zera
i co dalej ?
Ostatnio zmieniony 9 cze 2014, o 20:28 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trygonometria,równania, nierówności parametry, wykresy
Nad 1 - nie wiem o czym piszesz.
2) Rozważyć przypadki cosinusów = 1.
Potem potraktować lewą stronę jako sumę nieskończonego ciągu geometrycznego zbieżnego.
2) Rozważyć przypadki cosinusów = 1.
Potem potraktować lewą stronę jako sumę nieskończonego ciągu geometrycznego zbieżnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trygonometria,równania, nierówności parametry, wykresy
1) Trójkę na prawą. Wyznaczenie zbioru wartości lewej. I w takim przedziale ma się łapać prawa.
[edit] W pierwszym moim miało być ,,równych +-1".
[edit] W pierwszym moim miało być ,,równych +-1".
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Trygonometria,równania, nierówności parametry, wykresy
Zadanie trzecie musisz rozbić na dwa przypadki: cosinus dodatni i cosinus ujemny. Umiesz ogólnie rysować wykresy takich funkcji, jak podana? Wiesz jak krok po kroku przekształcać i co przekształcać?