\(\displaystyle{ 1-2 sin^{2} \alpha = 2 cos^{2} \alpha - 1}\)
Nie ma odpowiedzi w książce, więc chcę się dowiedzieć czy P=1 i L=1?
Sprawdź czy nierówności są tożsamościami
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Sprawdź czy nierówności są tożsamościami
Nierówności ?
Oczywiście jest to tożsamość natomiast to co napisałeś nie jest prawdą, ponieważ zakładając, że \(\displaystyle{ L = 1}\) mamy iż \(\displaystyle{ 1-2sin^{2}x=1}\) czyli \(\displaystyle{ sin^{2}x=0}\) a to nie jest prawdą dla \(\displaystyle{ x \in R}\).
Oczywiście jest to tożsamość natomiast to co napisałeś nie jest prawdą, ponieważ zakładając, że \(\displaystyle{ L = 1}\) mamy iż \(\displaystyle{ 1-2sin^{2}x=1}\) czyli \(\displaystyle{ sin^{2}x=0}\) a to nie jest prawdą dla \(\displaystyle{ x \in R}\).
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Sprawdź czy nierówności są tożsamościami
Oczywiście jest to prawda:
Z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha = 1 \\ \sin^2 \alpha = 1 -\cos^2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ L=1-2 sin^2 \alpha = 1 -2\left( 1 -\cos^2 \alpha\right) = 1-2+2 \cos^2 \alpha = 2 \cos ^2 \alpha -1=P}\)
Z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha = 1 \\ \sin^2 \alpha = 1 -\cos^2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ L=1-2 sin^2 \alpha = 1 -2\left( 1 -\cos^2 \alpha\right) = 1-2+2 \cos^2 \alpha = 2 \cos ^2 \alpha -1=P}\)
Sprawdź czy nierówności są tożsamościami
Użyłem dobrego prawa, ale źle podstawiłem
Mam pytanie, czy wymnażaniu nawiasu korzystałeś ze wzoru skróconego mnożenia?
Skąd z 1-2+2 cos bierze się 2 cos -1, nie jestem dobry z majcy, ale 1-2 = -1, dlaczego to się potem zamienia miejscami (-1 na końcu)?
Mam pytanie, czy wymnażaniu nawiasu korzystałeś ze wzoru skróconego mnożenia?
Skąd z 1-2+2 cos bierze się 2 cos -1, nie jestem dobry z majcy, ale 1-2 = -1, dlaczego to się potem zamienia miejscami (-1 na końcu)?