tg alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

tg alfa

Post autor: Lyzka »

\(\displaystyle{ \tg \alpha =-2}\) to ile ma \(\displaystyle{ \alpha}\)

\(\displaystyle{ \tg \alpha =\frac12}\) to ile ma \(\displaystyle{ \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 8 cze 2014, o 17:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

tg alfa

Post autor: kalwi »

1) \(\displaystyle{ \alpha = k\pi - \arctg 2, \ \ k \in \ZZ}\)

2) \(\displaystyle{ \alpha = k\pi + \arctg \frac{1}{2} , \ \ k \in \ZZ}\)
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

tg alfa

Post autor: Ania221 »

\(\displaystyle{ \tg \alpha}\)jest dodatni w I i III ćwiartce, a ujemny w II i IV ćwiartce, czyli dla \(\displaystyle{ (180-\alpha) +k \pi}\).
Wartości kątów możesz odczytać z tablic.
ODPOWIEDZ