dowód okresu podstawowego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Yuanic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 16 wrz 2013, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stąd
Podziękował: 1 raz

dowód okresu podstawowego

Post autor: Yuanic »

Witajcie. Czy ktoś z Was umiałby udowodnić następującą tezę:

"Liczba \(\displaystyle{ 2\pi}\) jest okresem podstawowym funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \sin(2x) + \cos(3x)}\). "

Z góry dziękuję za wszelką pomoc .
Ostatnio zmieniony 6 cze 2014, o 17:39 przez Yuanic, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

dowód okresu podstawowego

Post autor: musialmi »

Tak, jest to bardzo łatwe. Musisz pokazać, że \(\displaystyle{ f\left( x\right)=f\left( x+ 2 \pi \right)}\). Skorzystaj z okresowości sinusa i cosinusa.
Yuanic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 16 wrz 2013, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stąd
Podziękował: 1 raz

dowód okresu podstawowego

Post autor: Yuanic »

Ale czy wtedy nie wykażę, że \(\displaystyle{ 2\pi}\) jest tylko okresem, a nie że jest okresem podstawowym?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

dowód okresu podstawowego

Post autor: matmatmm »

Tak. Aby wykazać, że jest podstawowym, ja bym próbował pokazać, że maksimum globalne jest przyjmowane w przedziale \(\displaystyle{ [0,2pi)}\) tylko dla jednego argumentu. Choć może jest inny sposób.
ODPOWIEDZ