Witam,
Mam do rozwiązania takie potworki i prosiłbym o jakieś rozwiązania/wskazówki co do tego jak się za to zabrać:
\(\displaystyle{ e^{x-1}-e + \sin \frac{\pi x}{2} = 0 \\
-e^{-x+1} + e + \sin \frac{\pi x}{2} = 0}\)
Z góry dziękuję.
2 funkcje (liczba eulera wraz z sinusem)
2 funkcje (liczba eulera wraz z sinusem)
Ostatnio zmieniony 3 cze 2014, o 22:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
2 funkcje (liczba eulera wraz z sinusem)
Czy ten wzór nie powinien wyglądać takkropka+ pisze:Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ e=\sin x+i \cos x}\)
\(\displaystyle{ e ^{ix} =\sin x+i \cos x}\)