jak obliczyć cos
jak obliczyć cos
Oblicz \(\displaystyle{ \cos 36 ^\circ}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin 36 ^\circ = \frac{1}{4} \left( \sqrt{10-2 \sqrt{5} } \right)}\)
Skorzystałam z "jedynki" czyli :
\(\displaystyle{ \cos ^{2}= 1-\sin ^{2}}\) i teraz co pownno być po "zniesieniu kwadratu", bo wynik mi się nie zgadza: mi wyszedł \(\displaystyle{ \frac{5-2 \sqrt{5} }{2}}\). Proszę o jakieś łopatologiczne wskazówki.
Skorzystałam z "jedynki" czyli :
\(\displaystyle{ \cos ^{2}= 1-\sin ^{2}}\) i teraz co pownno być po "zniesieniu kwadratu", bo wynik mi się nie zgadza: mi wyszedł \(\displaystyle{ \frac{5-2 \sqrt{5} }{2}}\). Proszę o jakieś łopatologiczne wskazówki.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2014, o 13:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
jak obliczyć cos
Proszę przeczytać uważnie jeszcze raz mój post.-- 4 cze 2014, o 11:41 --waliant pisze:Ile Ci wyszło \(\displaystyle{ 1-\sin ^{2} \left( 36^{ \circ }\right)}\) ?
Dziękuję Aniu za odpowiedź, ale podnosiłam ten ułamek do kwadratu, chyba robię źle coś z wyrażeniem pod pierwiastkiem. W sumie wyciagam go spod pierwiastka i potem kwadrat różnicy-tak? Tutaj robię cos źle.Ania221 pisze:\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) też trzeba podnieść do kwadratu
jak obliczyć cos
Tyle to wiem, tylko to jest \(\displaystyle{ \sin ^{2}}\) i dalej można odjąć od 1 i potem trzeba wypierwiastkować bo potrzebny jest sam cosinus, a nie kwadrat i tu się pewnie gubię.musialmi pisze:\(\displaystyle{ \sin ^{2}x}\) to oczywiście \(\displaystyle{ \frac{1}{16} \cdot \left( 10-2 \sqrt{5}\right)}\)
Ostatnio zmieniony 4 cze 2014, o 13:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
jak obliczyć cos
Jeśli mówisz o działaniu
\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{16} \cdot \left( 10-2 \sqrt{5}\right)}\)
to sprowadź jedynkę do wspólnego mianownika i odejmij na jednej kresce. Potem pokaż, co robisz pierwiastkując otrzymany wynik.
\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{16} \cdot \left( 10-2 \sqrt{5}\right)}\)
to sprowadź jedynkę do wspólnego mianownika i odejmij na jednej kresce. Potem pokaż, co robisz pierwiastkując otrzymany wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
jak obliczyć cos
\(\displaystyle{ \cos^236=1-\frac{1}{16} \cdot \left( 10-2 \sqrt{5}\right)= \frac{6+2 \sqrt{5} }{16} = \frac{1+2 \sqrt{5}+5 }{16}= \frac{(1+ \sqrt{5})^2 }{16}}\)
jak obliczyć cos
Aniu dziękuję, wiem w czym był błąd. Gdy wypierwiastkowałam ten sin to nie łączyłam z 1 tak byłam "zaangażowana" i nie dostrzegłam różnicy choć o tym wspomniałam w poście.Dzięki-- 4 cze 2014, o 13:38 --Ania221 pisze:\(\displaystyle{ \cos^236=1-\frac{1}{16} \cdot \left( 10-2 \sqrt{5}\right)= \frac{6+2 \sqrt{5} }{16} = \frac{1+2 \sqrt{5}+5 }{16}= \frac{(1+ \sqrt{5})^2 }{16}}\)
Dziękuję cosinus90, ale chyba pogubiłeś się w wątku.Ania od początku wiedziała jak to zrobić.cosinus90 pisze:No, i bardzo dobrze. Teraz po spierwiastkowaniu co dostajesz?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
jak obliczyć cos
polas, zgadza się. Nie toleruję gotowców, dlatego nie spojrzałem nawet na nicki i domyślnie założyłem, że Ty napisałaś tamtego posta. Pozdrawiam!