oszacowanie funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
daniel1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 2 lip 2013, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

oszacowanie funkcji trygonometrycznej

Post autor: daniel1992 »

Jak od góry oszacowac podane wyrażenie:
\(\displaystyle{ \left|\left(-\frac{1}{2n+1}\cos(2n+1)t \cdot \frac{\sin t-t}{t\sin t}\right)\Bigg\arrowvert_0^{\frac{\pi}{2}}\right|}\)

głównie mi chodzi o tą ostatnią funkcję tj. \(\displaystyle{ \frac{\sin t-t}{t\sin t}}\)
ODPOWIEDZ