Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
anulka
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 20 paź 2005, o 15:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 4 razy
Post
autor: anulka »
Witam otoz mam problem z zadankiem o to one:
Nie uzywajac tablic i kalkulatora oblicz wartosc wyrazenia:
(sin165+cos165)*(sin15-cos195)
Za pomoc bede ogromnie wdzieczna:)
-
ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Post
autor: ariadna »
sin165=sin(180-15)=sin15
cos165=cos(180-15)=-cos15
cos195=cos(180+15)=-cos15