(3 zadania) Rozwiąż równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
halabardziarz

(3 zadania) Rozwiąż równania trygonometryczne

Post autor: halabardziarz »

Jaki sposób na takie równania ?

\(\displaystyle{ 1.(\cos{x})^4-(\sin{x})^4=\frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ 2.\sin{5x}+\sin{3x}=0}\)

\(\displaystyle{ 3.\sin{x}-\sin{(x-\frac{\pi}{3})}=1}\)

To są równania na które nie mam pomysłu :/
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

(3 zadania) Rozwiąż równania trygonometryczne

Post autor: Tomasz Rużycki »

1) \(\displaystyle{ \cos^4(x)-\sin^4(x)=(\sin^2(x)+\cos^2(x))(\cos^2(x)-sin^2(x))=cos^2(x)-sin^2(x)}\).
2) Skorzystaj z nieparzystości sinusa lub wzoru na sumę sinusów.... -> kompendium.
3) Róznica sinusów -> kompendium.

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki[/code]
Ostatnio zmieniony 24 sty 2005, o 22:08 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

(3 zadania) Rozwiąż równania trygonometryczne

Post autor: bisz »

1) x =

[ 1/6*pi]
[ 5/6*pi]
[ -1/6*pi]
[ -5/6*pi]

2) x =

[ 0]
[ pi]
[ 1/2*pi]
[ -1/2*pi]
[ 1/4*pi]
[ -3/4*pi]


3) x = 1/6*pi
ODPOWIEDZ