Sprawdzenie toższamości dwóch rownań

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Sprawdzenie toższamości dwóch rownań

Post autor: asign123 »

Witam
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania :
Sprawdź czy podana równość jest tożsamością
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{3} \alpha - \cos ^{3} \alpha }{\sin \alpha - \cos \alpha } = 1 + \sin \alpha \cos \alpha}\)
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Sprawdzenie toższamości dwóch rownań

Post autor: Kaf »

Zastosuj wzór \(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Sprawdzenie toższamości dwóch rownań

Post autor: asign123 »

Dzięki
ODPOWIEDZ