Funkcje trygonometryczne sumy i róznicy
Funkcje trygonometryczne sumy i róznicy
Wiadomo, że \(\displaystyle{ \cos \left( 3x \right) =\frac{-11}{16}}\) oraz \(\displaystyle{ x \in \left( 0, \frac{ \pi }{2} \right)}\). Korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ \cos \left( 3x \right) =4\cos ^{3}x-3\cos x}\) , wyznacz \(\displaystyle{ \cos x}\).
Ostatnio zmieniony 19 maja 2014, o 19:14 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Funkcje trygonometryczne sumy i róznicy
Podstaw sobie \(\displaystyle{ t= \cos x}\) i rozwiąż równanie wielomianowe stopnia trzeciego.