Przeksztalcenie funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sql
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 12 lut 2007, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Przeksztalcenie funkcji trygonometrycznej

Post autor: sql »

Witam. w Krysickim jest zadanie z ekstrem absolutnych i tam jest takie przeksztalcenie:

\(\displaystyle{ cosx + cos(x+y) = 2cos(x+\frac{1}{2}y)cos\frac{1}{2}y}\)
oraz
\(\displaystyle{ cosx + cos(x+y) = 2cos(\frac{1}{2}x+y)cos\frac{1}{2}x}\)

na jakiej podstawie zostaly one wykonane? bo nie mam pojecia :/
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Przeksztalcenie funkcji trygonometrycznej

Post autor: ariadna »

Ze wzoru na sumę cosinusów:
\(\displaystyle{ cosx+cosy=2cos\frac{x+y}{2}cos\frac{x-y}{2}}\)
sql
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 12 lut 2007, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Przeksztalcenie funkcji trygonometrycznej

Post autor: sql »

ariadna, wielkie dzieki a wiecej jest tego typu wzorow? bo szukalem ale nie moglem znalezc nawet tego
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Przeksztalcenie funkcji trygonometrycznej

Post autor: ariadna »

ODPOWIEDZ