Witam
Mam problem z takim oto zadaniem :
Z punktu A położonego na wschód od wieży widać jej szczyt pod kątem \(\displaystyle{ \alpha = 40}\)
Z punktu B położonego na południe od punktu A i oddalonego od niego o 800 m widać szczyt wieży pod katem \(\displaystyle{ \beta = 20.}\) Oblicz wysokość wieży.
Rysunek do zadania :
Z góry dzięki za pomoc .
Wysokość wieży
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Wysokość wieży
A w którym punkcie jest wieża ? Nie ogarniam , był tylko taki rysunek do zadania. W tym "najwyżej połozonym punkcie na obrazku"?
Tak w ogóle ten rysunek który jest do zadania - jak go traktować ? Jako mape ? Bo jeśli tak to kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) wcale nie oddaje kątu pod jakim widać wieże .
Tak w ogóle ten rysunek który jest do zadania - jak go traktować ? Jako mape ? Bo jeśli tak to kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) wcale nie oddaje kątu pod jakim widać wieże .
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy