Odległośc między miastami

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Odległośc między miastami

Post autor: asign123 »

Witam !
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.

Miasta A i B leżą po dwóch stronach autostroady CD.
Oblicz odległość w linii prostej między tymi miastami, jeśli \(\displaystyle{ CD = 10 km}\), \(\displaystyle{ AC = 1,5 km}\), \(\displaystyle{ BD = 4 km}\).

Rysunek do zadania :


Kompletnie bez pomysłu jak to zrobić :
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

Odległośc między miastami

Post autor: matematyk1995 »

Oblicz odległości tych miast od prostej \(\displaystyle{ CD}\).
Ostatnio zmieniony 18 maja 2014, o 22:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Odległośc między miastami

Post autor: asign123 »

Odległość miasta B od tej prostej - 2 km
Odległość miasta A od tej prostej - ok. 1,41 km.

I co dalej ?
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

Odległośc między miastami

Post autor: matematyk1995 »

Rzut prostokątny punktu \(\displaystyle{ B}\) na prostą \(\displaystyle{ CD}\) to punkt \(\displaystyle{ B'}\) .
Rzut prostokątny punktu \(\displaystyle{ A}\) na prostą \(\displaystyle{ CD}\) to punkt \(\displaystyle{ A'}\) .

Oblicz \(\displaystyle{ DB'}\) i \(\displaystyle{ CA'}\)
ODPOWIEDZ