Odległość przebyta przez łódź

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Odległość przebyta przez łódź

Post autor: asign123 »

Witam !
Mam problem z takim oto zadaniem, proszę o pomoc przy rozwiązaniu

Obserwator stojący na szczycie latarni morskiej na wysokości a metrów nad poziomem morza zobaczył pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) do poziomu łódź płynącą w kierunku latarni. PO pewnym czasie znów spojrzał w tym kierunku i zobaczył łódź pod kątem \(\displaystyle{ \beta}\). Wykaż że odległość jaką łódź przepłynęła między kolejnymi obserwacjami jest równa \(\displaystyle{ a(\cos \alpha - \cos \beta)}\)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2014, o 18:51 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

Odległość przebyta przez łódź

Post autor: matematyk1995 »

W czym problem? Narysuj sobie tą sytuacje i skorzystaj z trygonometrii dla dwóch powstałych trójkątów prostokątnych.
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Odległość przebyta przez łódź

Post autor: asign123 »

Sytuacje mam narysowaną, lecz dalej nic z tego.
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

Odległość przebyta przez łódź

Post autor: matematyk1995 »

Pokaż rysunek. Sprawdzę, czy jest prawidłowy.
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Odległość przebyta przez łódź

Post autor: asign123 »



Na początku łódź jest w punkcie C, potem w punkcie B, obserwator stoi w punkcie D. Nie mam pojecia jak zabrac sie za to zadanie, to co powiedziałeś wcześniej jest zbyt ogólne
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

Odległość przebyta przez łódź

Post autor: matematyk1995 »

Droga przebyta przez łódź to odcinek \(\displaystyle{ BC}\) tak?
Natomiast \(\displaystyle{ BC=AC-AB}\)

\(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BC}\) liczysz za pomocą trygonometrii.
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Odległość przebyta przez łódź

Post autor: asign123 »

Ok ok ok ok .

Faktycznie, zadanie banał, zamiast ctg przyjąłem cos i wszystko mi się pomieszało. Wszystko prościutko wyszło.
ODPOWIEDZ