Rozwiązać równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
szymuś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze wsi;)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: szymuś »

\(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{\log^2_{0,5} {\sin{x}}} +(\sin{x})^{log_{0,5} {\sin{x}}} = 1}\)

uuf nawet zapisanie tego jest trudne ;p

prosze o propozycje rozwizywania (sam tez robie )
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: greey10 »

wydaje mi sie ze \(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{\log^{2}_{\frac{1}{2}}{\sin{x}}}=\sin^{2}{x}}\)
moze ktos to potwierdzic luz zaprzeczyc ;D

a i wtedy mamy \(\displaystyle{ (\sin{x})^{log_{0,5} {\sin{x}}} = \cos^{2}{x}}\)
natomiast z tym drugim to nie iwem co zrobic kurde a kiedys jeszcze umialem ;/ ;/
Ostatnio zmieniony 13 maja 2007, o 16:47 przez greey10, łącznie zmieniany 1 raz.
mgd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: mgd »

podstaw sobie \(\displaystyle{ \log_{0.5}\sin x=t}\)
wtedy \(\displaystyle{ \sin x=(0.5)^t}\)
Awatar użytkownika
szymuś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze wsi;)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: szymuś »

mgd, aha to wychodzi \(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{t} + (\frac{1}{2})^{t^2} =1}\)
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: greey10 »

a skad to wzioles?? 0_O
Awatar użytkownika
szymuś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze wsi;)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: szymuś »

oej no za kazdy sinx podstawiam tak jak napisala mgd
Ostatnio zmieniony 13 maja 2007, o 16:50 przez szymuś, łącznie zmieniany 2 razy.
mgd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: mgd »

powiedziałabym nawet:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{t^2} + (\frac{1}{2})^{t^2} =1}\)
Awatar użytkownika
szymuś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze wsi;)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: szymuś »

aha no racja blad zrobilem w tym jak jest log^2 to powinno sie najpierw wyciagnac t i z log zostaje 1 a pozniej to podnies do kw a nie sam log ;/
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: greey10 »

mgd mozesz jeszcze luknac na moj post na samym poczatku czy tamto jest dobrze policzone?
Awatar użytkownika
szymuś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze wsi;)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: szymuś »

ok mgd dzieki musze pamietac o mzliwosci podstawienia t w z pozoru zakreconych rownaniach dzieki pa no i oczywiscie leci punkcik pozdro
mgd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: mgd »

greey10 pisze:mgd mozesz jeszcze luknac na moj post na samym poczatku czy tamto jest dobrze policzone?
luknac mogę zawsze...
zgadzałoby się, gdyby w potedze były dwa logarytma, a nie logarytm do kwadratu. Tzn.
\(\displaystyle{ (0.5)^{2\log_{0.5}\sin x}=\sin^2x}\)
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: greey10 »

\(\displaystyle{ (0.5)^{2\log_{0.5}\sin x}=\sin^2x}\) tak masz racje
jednak nadal nie daje mi to spokoju czy mozna to jakos skrucic \(\displaystyle{ (0.5)^{\log^{2}_{0.5}\sin x}=??}\)
mgd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: mgd »

możesz napisać
\(\displaystyle{ (0.5)^{\log^{2}_{0.5}\sin x}=(\sin x)^{\log_{0.5}\sin x}}\)
pytanie tylko, czy to jest skrócenie...
sztuczne zęby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 623
Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ..
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 110 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: sztuczne zęby »

\(\displaystyle{ (0.5)^{\log^{2}_{0.5}\sin x}= [(0,5)^{\log_{0.5}\sin x}]^{\log_{0.5}\sin x}=\\
=(sinx)^{\log_{0.5}\sin x}}\)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2007, o 17:29 przez sztuczne zęby, łącznie zmieniany 1 raz.
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: greey10 »

nowlasnei w podobny sposob o tym myslalem jednak jak mamy np \(\displaystyle{ 3^{x}=e^{x\ln{3}}}\)
czyli na podobnej zasadzie
\(\displaystyle{ \sin^{2}{x}=(\frac{1}{2})^{2\log_{\frac{1}{2}}{\sin{x}}}\)
ODPOWIEDZ