M.in. oblicz dziedzinę arcsin

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Arnhus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2014, o 13:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chicago

M.in. oblicz dziedzinę arcsin

Post autor: Arnhus »

Wyznacz dziedzinę funkcji:
\(\displaystyle{ \arcsin \left( \frac{x}{ \sqrt{1+x^2} } \right)}\)

Pokaż, że \(\displaystyle{ f \left( x \right)}\) jest równe \(\displaystyle{ g \left( x \right) = \arctan \left( x \right)}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ x \in \RR}\)

Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, o 16:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Awatar użytkownika
Mathix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 73 razy

M.in. oblicz dziedzinę arcsin

Post autor: Mathix »

Wydaje mi się, że będzie to tak:
\(\displaystyle{ \left |\frac{x}{ \sqrt{1+x^2} }\right | \le 1 \ |\uparrow^2 \\ \frac{x^2}{1+x^2} \le 1 \\ x^2 \le 1+x^2 \\ 0 \le 1}\)
Zatem dziedziną funkcji jest \(\displaystyle{ x \in \RR}\).
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

M.in. oblicz dziedzinę arcsin

Post autor: Kartezjusz »

Dobrze się wydaje Mathix.
ustalmy,że dla jakiegoś kąta \(\displaystyle{ y}\)
\(\displaystyle{ \arcsin \left( \frac{x}{ \sqrt{1+x^{2}} } \right) =y}\)
Wówczas \(\displaystyle{ y=\sin \left( \frac{x}{ \sqrt{1+x^{2}}} \right)}\)Wiedząc to wyznaczyć tangens i odwrócić
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, o 15:50 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Arnhus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2014, o 13:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chicago

M.in. oblicz dziedzinę arcsin

Post autor: Arnhus »

Dzięki wielkie za wyznaczenie dziedziny.
Dlaczego \(\displaystyle{ y = \arcsin \left( \frac{x}{ \sqrt{1+x^2} } \right) = \sin \left( \frac{x}{ \sqrt{1+x^2} } \right)}\) ?
o,o
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, o 16:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Awatar użytkownika
Mathix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 73 razy

M.in. oblicz dziedzinę arcsin

Post autor: Mathix »

Może tak :
\(\displaystyle{ \sin y=\frac{x}{\sqrt{1+x^2}} \\ \sin^2 y=\frac{x^2}{1+x^2} \\ \frac{1}{\sin^2 y}=\frac{1}{x^2}+1}\)
Teraz druga funkcja:
\(\displaystyle{ \tg z =x \\ \frac{1}{x^2}=\frac{1}{\tg^2 z}}\)
Wstawiając do pierwszego:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin^2 y}=\frac{1}{\tg^2 z}+1 \\ \frac{1}{\sin^2 y}=\frac{\cos^2 z}{\sin^2 z}+1 \\ \frac{1}{\sin^2 y}=\frac{\cos^2 z +\sin^2 z}{\sin^2 z} \\ \frac{1}{\sin^2 y}=\frac{1}{\sin^2 z} \\ \sin^2 z=\sin^2 y}\)
Z tego:
\(\displaystyle{ z=y}\)
miodzio1988

M.in. oblicz dziedzinę arcsin

Post autor: miodzio1988 »

Mathix, przemysl swoje zapiski, bo poki co jest mocno słabo. Np ostatnie wynikanie to jest bzdura
Awatar użytkownika
Mathix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 73 razy

M.in. oblicz dziedzinę arcsin

Post autor: Mathix »

Właśnie nie wiedziałem, czy w ogóle to dobrze robię. Według mnie powinno być na końcu:
\(\displaystyle{ \sin z =\sin y \vee \sin z=-\sin y}\)
Z tego:
\(\displaystyle{ z=y+2k\pi \vee z=\pi-y+2k\pi \vee z=-y+2k\pi \vee z=\pi+y+2k\pi}\), ale trzeba udowodnić, że \(\displaystyle{ z=y}\).
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

M.in. oblicz dziedzinę arcsin

Post autor: Kartezjusz »

Pamiętasz zadania typu " masz sinus-wyznacz tangens"
Awatar użytkownika
Mathix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 73 razy

M.in. oblicz dziedzinę arcsin

Post autor: Mathix »

Podejście nr 2:
\(\displaystyle{ \sin y=\frac{x}{\sqrt{1+x^2}} \\ \sin^2 y=\frac{x^2}{1+x^2} \\ 1-\cos^2 y =\frac{x^2}{1+x^2} \\ \cos^2 y=\frac{1}{1+x^2} \\ \frac{\sin^2 y}{\cos^2 y}=\frac{x^2}{1+x^2}\cdot \frac{1+x^2}{1} \\ \tg^2 y=x^2 \\ \tg y=x \vee \tg y=-x}\)
Z tego wychodzi \(\displaystyle{ y= \pm \arctan(x)}\)
Gubię jakieś założenie?
ODPOWIEDZ