Równanie trygonometryczne z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne z parametrem
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m, m \in R}\), rówananie
\(\displaystyle{ m^{2} - 1 = \frac{\sin x}{2} + \frac{ \sin ^2x{} }{4} + \frac{ \sin ^3x{} }{8} + \frac{ \sin ^4x{} }{16 } + ...}\)
ma rozwiązanie?
Mógłby mi ktoś pomóc ?
\(\displaystyle{ m^{2} - 1 = \frac{\sin x}{2} + \frac{ \sin ^2x{} }{4} + \frac{ \sin ^3x{} }{8} + \frac{ \sin ^4x{} }{16 } + ...}\)
ma rozwiązanie?
Mógłby mi ktoś pomóc ?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 19:22 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne z parametrem
Tak, to zauważyłem. Po wyliczeniu ilorazu wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{2}}\) Ale co później ?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 19:22 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Podstawiasz do wzoru na sumę i otrzymujesz zwykłe równanie z parametrem.
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne z parametrem
Suma to będzie \(\displaystyle{ \frac{ \frac{ \sin ^2x{} }{4} }{1 - \frac{\sin x}{2} }}\) ?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 19:23 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Suma:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{\sin x}{2}}{1-\frac{\sin x}{2}}=\frac{\sin x}{2-\sin x}}\)
Teraz tak przekształć równanie, aby z jednej strony został tylko \(\displaystyle{ \sin x}\), następnie skorzystaj z faktu: \(\displaystyle{ |\sin x| \le 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{\sin x}{2}}{1-\frac{\sin x}{2}}=\frac{\sin x}{2-\sin x}}\)
Teraz tak przekształć równanie, aby z jednej strony został tylko \(\displaystyle{ \sin x}\), następnie skorzystaj z faktu: \(\displaystyle{ |\sin x| \le 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne z parametrem
Coś takiego ?
\(\displaystyle{ \left| ( m - 1)(m+1)(2 - \sin x)\right| \le 1}\)
\(\displaystyle{ \left| ( m - 1)(m+1)(2 - \sin x)\right| \le 1}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 19:23 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Nie. Wyznacz \(\displaystyle{ \sin x}\) w zależności od parametru m.
Powinieneś otrzymać:
Powinieneś otrzymać:
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 19:40 przez matematyk1995, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne z parametrem
\(\displaystyle{ \frac{ \sin x}{2 - \sin x} = m^{2} - 1}\)
I jak później przemnożyć mi chyba nie wolno a jak przeniosę na drugą stronę i sprowadzę to nie wychodzi :<
I jak później przemnożyć mi chyba nie wolno a jak przeniosę na drugą stronę i sprowadzę to nie wychodzi :<
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 19:23 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Masz coś takiego:
\(\displaystyle{ m^2-1=\frac{\sin x}{2-\sin x} \\ 1-m^2=\frac{2-\sin x -2}{2-\sin x} \\ 1-m^2=1-\frac{2}{2-\sin x} \\ \frac{2}{m^2}=2-\sin x \\ \frac{2m^2-2}{m^2}=\sin x}\)
Tylko trzeba najpierw sprawdzić, czy dla \(\displaystyle{ m=0}\) równanie ma rozwiązanie, bo nie można dzielić przez 0.-- 11 maja 2014, o 19:17 --Można też inaczej do tego dojść:
\(\displaystyle{ m^2-1=\frac{\sin x}{2-\sin x}\ |\cdot (2-\sin x) \\ (m^2-1)(2-\sin x)=\sin x \\ 2m^2-m^2\sin x -2+\sin x=\sin x \\ 2m^2-2=m^2\sin x \\ \sin x=\frac{2m^2-2}{m^2}}\)
\(\displaystyle{ m^2-1=\frac{\sin x}{2-\sin x} \\ 1-m^2=\frac{2-\sin x -2}{2-\sin x} \\ 1-m^2=1-\frac{2}{2-\sin x} \\ \frac{2}{m^2}=2-\sin x \\ \frac{2m^2-2}{m^2}=\sin x}\)
Tylko trzeba najpierw sprawdzić, czy dla \(\displaystyle{ m=0}\) równanie ma rozwiązanie, bo nie można dzielić przez 0.-- 11 maja 2014, o 19:17 --Można też inaczej do tego dojść:
\(\displaystyle{ m^2-1=\frac{\sin x}{2-\sin x}\ |\cdot (2-\sin x) \\ (m^2-1)(2-\sin x)=\sin x \\ 2m^2-m^2\sin x -2+\sin x=\sin x \\ 2m^2-2=m^2\sin x \\ \sin x=\frac{2m^2-2}{m^2}}\)
Tylko trzeba najpierw sprawdzić, czy dla \(\displaystyle{ m=0}\) równanie ma rozwiązanie, bo nie można dzielić przez 0.