Witam.
nie wiem jak to zrobić :mad: Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \cos2(x+\frac{\pi}{3})+ 4\sin(x+\frac{\pi}{3}) = \frac{5}{2}}\)
wygląda to tak... ja zamieniłem \(\displaystyle{ \cos2(x+\frac{\pi}{3})}\) na \(\displaystyle{ 1 - 2 \sin^2(x+\frac{\pi}{3})}\) i się nie udało mi
ale Wy umiecie
Pozdrawiam.
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 29 wrz 2005, o 23:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swdn
- Podziękował: 18 razy
Rozwiąż równanie
właśnie zrobiłem to zadanie, a jednak jak się zastanowię to umiem
to zadanko jest z matura.onet.pl
to zadanko jest z matura.onet.pl
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Rozwiąż równanie
a ja inaczej to zrobiłabym:
\(\displaystyle{ x+\frac{\pi}{3}=t}\)
\(\displaystyle{ cos2t+4sint=\frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ 1-2sin^2t+4sint=\frac{5}{2}}\)
no i równanie kwadratowe powstało
\(\displaystyle{ x+\frac{\pi}{3}=t}\)
\(\displaystyle{ cos2t+4sint=\frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ 1-2sin^2t+4sint=\frac{5}{2}}\)
no i równanie kwadratowe powstało