Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
matematyczka18
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 maja 2006, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
Post
autor: matematyczka18 »
2cos�x=cosx wyznaczyc wszystkie rozwiazania w przedziale od
-
Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Post
autor: Dargi »
\(\displaystyle{ 2cos^2x=cosx\iff 2cosx=1\iff cosx=\frac{1}{2}\iff x=\frac{\pi}{3}+2k\pi,k\epsilon C}\)
Teraz wyznacz rozwiązania
Ostatnio zmieniony 13 maja 2007, o 12:31 przez
Dargi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Post
autor: setch »
\(\displaystyle{ 2 \cos^2 x-\cos x=0\\
\cos x(2\cos x-1)=0\\
\cos x=0 \cos x=\frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2007, o 12:44 przez
setch, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Post
autor: Dargi »
AA no tak zapominałem jeszcze o \(\displaystyle{ cosx=0}\) setch, już napisał