Równanie trudne dość..

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Równanie trudne dość..

Post autor: Dreamer1x6xX »

Wysłużcie mi w dzisiejszym dniu ostatnie przysługi:D Jutro matura z rozszerzenia.

\(\displaystyle{ 3\sin ^{2}x=2\sqrt{3}\sin x\cos x+3\cos ^{2}x}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0; \pi \right\rangle}\)

Nie daję rady rozwiązać dochodzę do \(\displaystyle{ -3\cos 2x=\sqrt{3}\sin 2x}\) ogólnie wolałbym żebyście zrobili swoim sposobem.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2014, o 21:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

Równanie trudne dość..

Post autor: matematyk1995 »

Podstawienie z jedynki trygonometrycznej jest najlepszym pomysłem w tym zadaniu.
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Równanie trudne dość..

Post autor: Dreamer1x6xX »

matematyk1995 pisze:Podstawienie z jedynki trygonometrycznej jest najlepszym pomysłem w tym zadaniu.

Mógłbyś pokazać jak, bo próbowałem.

@EDIT

\(\displaystyle{ 3\sin ^{2}x-3\cos ^{2}x=2\sqrt{3}\sin x\cos x}\)

\(\displaystyle{ 3(\sin ^{2}x-\cos ^{2}x)=2\sqrt{3}\sin x\cos x}\)


\(\displaystyle{ -3\cos 2x=\sqrt{3}\sin 2x}\)

\(\displaystyle{ \cos 2x=-\frac{\sqrt{3}}{3}\sin 2x}\)

\(\displaystyle{ \cos 2x=-\tg \frac{ \pi }{6}\sin 2x}\)

\(\displaystyle{ \cos 2x=-\frac{\sin {\frac{ \pi }{6}}}{\cos {\frac{ \pi }{6}}}\sin 2x}\)

\(\displaystyle{ \cos 2x\cos {\frac{ \pi }{6}}=-\sin {\frac{ \pi }{6}\sin 2x}\)

\(\displaystyle{ \cos 2x\cos {\frac{ \pi }{6}}+\sin {\frac{ \pi }{6}\sin 2}\)

\(\displaystyle{ \cos (2x-\frac{ \pi }{6})=0}\)


\(\displaystyle{ 2x-\frac{ \pi }{6}= \pm \frac{ \pi }{2}+2k \pi \wedge k \in C}\)

\(\displaystyle{ x=\frac{1}{3} \pi +k \pi \vee x=-\frac{1}{6} \pi +k \pi \wedge k \in C}\)

Dobrze, da się jakoś krócej???
Ostatnio zmieniony 8 maja 2014, o 21:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Równanie trudne dość..

Post autor: Kaf »

A może zastosuj wzór na cosinus kąta podwojonego?
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Równanie trudne dość..

Post autor: Dreamer1x6xX »

Kaf pisze:A może zastosuj wzór na cosinus kąta podwojonego?
Już zastosowałem, ale raczej ciężko mi było dojść do tego, żebym mógł go zastosować, nie da się łatwiej, krócej??
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

Równanie trudne dość..

Post autor: matematyk1995 »

Popraw pierwszy post, bo jest \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) a nie \(\displaystyle{ 2\sqrt{3} \cdot \sin x \cdot \cos x}\)

To zmienia postać rzeczy całkowicie.
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Równanie trudne dość..

Post autor: Dreamer1x6xX »

matematyk1995 pisze:Popraw pierwszy post, bo jest \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) a nie \(\displaystyle{ 2\sqrt{3} \cdot \sin x \cdot \cos x}\)

To zmienia postać rzeczy całkowicie.
Poprawiłem:P
ODPOWIEDZ