wartości funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 6 mar 2011, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
wartości funkcji trygonometrycznych
Wiedząc, że
\(\displaystyle{ \tg ^{2} \alpha -4 = 0}\)
\(\displaystyle{ \alpha\in\left\langle - \frac{ \pi }{4}; \frac{3}{4} \pi\right\rangle}\)
oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych.
Jak się za to zabrać, co mam w ogóle tu obliczyć. Namalowałem sobie wykres tego ale nie wiem co z tym zrobić. Może skorzystać z tego, że tangens to stosunek sinusa do cosinusa. Nie wiem jak się za to zabrać.
\(\displaystyle{ \tg ^{2} \alpha -4 = 0}\)
\(\displaystyle{ \alpha\in\left\langle - \frac{ \pi }{4}; \frac{3}{4} \pi\right\rangle}\)
oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych.
Jak się za to zabrać, co mam w ogóle tu obliczyć. Namalowałem sobie wykres tego ale nie wiem co z tym zrobić. Może skorzystać z tego, że tangens to stosunek sinusa do cosinusa. Nie wiem jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2014, o 14:28 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
wartości funkcji trygonometrycznych
Rozwiąż najpierw r-nie
\(\displaystyle{ \tg ^{2} \alpha -4 = 0}\)
Podstaw pomocniczą niewiadomą \(\displaystyle{ t=\tg \alpha}\)
Wyjdzie Ci, że
\(\displaystyle{ \tg } \alpha = \pm 2}\)
Pamiętając o dziedzinie, wylicz \(\displaystyle{ \alpha}\) i pozostałe funkcje trygonometryczne tego kąta.
\(\displaystyle{ \tg ^{2} \alpha -4 = 0}\)
Podstaw pomocniczą niewiadomą \(\displaystyle{ t=\tg \alpha}\)
Wyjdzie Ci, że
\(\displaystyle{ \tg } \alpha = \pm 2}\)
Pamiętając o dziedzinie, wylicz \(\displaystyle{ \alpha}\) i pozostałe funkcje trygonometryczne tego kąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 6 mar 2011, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
wartości funkcji trygonometrycznych
Hmm no faktycznie można to tak podstawić, ale nie wiem co dalej. Dziedzina to zbiór liczb rzeczywistych, ale tutaj to będzie ten przedział z polecenia chyba. Jak wyliczyć pozostałe funkcje trygonometryczne?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
wartości funkcji trygonometrycznych
jak liczyłeś podobne zadanie przy tangensie danym wprost. Gdzie problem?
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 6 mar 2011, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \tg } \alpha = \pm 2}\)
Ze wzoru:
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} = \pm 2}\)
Założenie:
\(\displaystyle{ \cos \alpha \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = 2\cos \alpha}\)
Tak czy inaczej? Ale pewnie inaczej.
Ze wzoru:
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} = \pm 2}\)
Założenie:
\(\displaystyle{ \cos \alpha \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = 2\cos \alpha}\)
Tak czy inaczej? Ale pewnie inaczej.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 6 mar 2011, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
wartości funkcji trygonometrycznych
Hmm no to
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \pm \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos^{2}\alpha = -1}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \pm \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos^{2}\alpha = -1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} = \pm 2 \Leftrightarrow \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} =2 \vee \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}=-2}\)
Popatrzmy na pierwsze równanie:
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}=2}\)
Pamiętajmy też o dziedzinie:
\(\displaystyle{ \alpha\in\left\langle - \frac{ \pi }{4}; \frac{3}{4} \pi\right\rangle}\)
Zbuduj trójkąt prostokątny o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b=2a}\)
Tangens jednego z kątów tego trójkąta jest równy 2. Jego przeciwprostokątną \(\displaystyle{ C}\) znajdujesz z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ c= a \sqrt{5}}\)
w takim razie
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{b}{c} = \frac{2a}{a \sqrt{5}} = \frac{2 \sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{a}{a \sqrt{5}}= \frac{\sqrt{5}}{5}}\)
Teraz drugie równanie:
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}=-2}\)
Tu dobrze jest posłużyć się funkcjami trygonometrycznymie wyrażonymi przy pomocy tangensa połowy kąta
1. \(\displaystyle{ \sin x=\frac{2 \mbox{tg}\frac{x}{2}}{1+\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}}\)
2. \(\displaystyle{ \cos x=\frac{1-\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}{1+\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}}\),
3. \(\displaystyle{ \mbox{tg} x=\frac{2\mbox{tg}\frac{x}{2}}{1-\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}}\)
Znając tangens kąta, możesz policzyć tangens jego połowy (patrz wzór 3.), a potem pozostałe funkcje trygonometryczne tego kąta.
Popatrzmy na pierwsze równanie:
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}=2}\)
Pamiętajmy też o dziedzinie:
\(\displaystyle{ \alpha\in\left\langle - \frac{ \pi }{4}; \frac{3}{4} \pi\right\rangle}\)
Zbuduj trójkąt prostokątny o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b=2a}\)
Tangens jednego z kątów tego trójkąta jest równy 2. Jego przeciwprostokątną \(\displaystyle{ C}\) znajdujesz z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ c= a \sqrt{5}}\)
w takim razie
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{b}{c} = \frac{2a}{a \sqrt{5}} = \frac{2 \sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{a}{a \sqrt{5}}= \frac{\sqrt{5}}{5}}\)
Teraz drugie równanie:
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}=-2}\)
Tu dobrze jest posłużyć się funkcjami trygonometrycznymie wyrażonymi przy pomocy tangensa połowy kąta
1. \(\displaystyle{ \sin x=\frac{2 \mbox{tg}\frac{x}{2}}{1+\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}}\)
2. \(\displaystyle{ \cos x=\frac{1-\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}{1+\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}}\),
3. \(\displaystyle{ \mbox{tg} x=\frac{2\mbox{tg}\frac{x}{2}}{1-\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}}\)
Znając tangens kąta, możesz policzyć tangens jego połowy (patrz wzór 3.), a potem pozostałe funkcje trygonometryczne tego kąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
wartości funkcji trygonometrycznych
Jedynka trygonometeryczna to \(\displaystyle{ \sin ^{2} x + \cos ^{2} y =1}\)