równanie trygonometryczne - jak to zrobić?
równanie trygonometryczne - jak to zrobić?
-3sin�x+5cos�x-4tg�x+3=0
Ostatnio zmieniony 13 maja 2007, o 19:58 przez renowero, łącznie zmieniany 3 razy.
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
równanie trygonometryczne - jak to zrobić?
\(\displaystyle{ -3sin^{2}x+5(1-sin^{2}x)-\frac{4sin^{2}x}{1-sin^{2}x}+3=0}\)
jak pomnożymy razy \(\displaystyle{ (1-sin^{2}x)}\) , otrzymamy :
\(\displaystyle{ 8sin^{4}x-20sin^{2}x+8=0}\)
wstawisz zmienną pomocniczą i dalej sobie poradzisz
nie zapomnij o zrobieniu załóżeń
jak pomnożymy razy \(\displaystyle{ (1-sin^{2}x)}\) , otrzymamy :
\(\displaystyle{ 8sin^{4}x-20sin^{2}x+8=0}\)
wstawisz zmienną pomocniczą i dalej sobie poradzisz
nie zapomnij o zrobieniu załóżeń
równanie trygonometryczne - jak to zrobić?
a ja dalej nie kumam tego masakra ale dzieki bardzo
[ Dodano: 13 Maj 2007, 18:21 ]
czy ktoś mi to rozpisze? prosze
[ Dodano: 13 Maj 2007, 18:21 ]
czy ktoś mi to rozpisze? prosze