Rozwiąż równanie trygonometryczne 2sin^4x=cos^2x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gosc

Rozwiąż równanie trygonometryczne 2sin^4x=cos^2x

Post autor: gosc »

2sin4x =cos2x

mam problem z tym rownaniem, cos2x mozge rozpisac jako cos2(x+pi/2) .. hmm a reszta... ?


Pozdrawiam
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne 2sin^4x=cos^2x

Post autor: arigo »

nie w ta strone....

cos przedstaw jako sinus wykorzystujac jedynke trygonometryczna
potem podstaw t=sin2x i masz trojmian kwadratowy
Ostatnio zmieniony 24 sty 2005, o 19:48 przez arigo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne 2sin^4x=cos^2x

Post autor: g »

\(\displaystyle{ 1-\cos^2 x = \sin^2 x}\) - robi sie rownanie kwadratowe ze wzgledu na \(\displaystyle{ t = \sin^2 x}\). policz pierwiastki, odrzuc te wieksze od 1 i ujemne.
ODPOWIEDZ