1) \(\displaystyle{ \frac{\sin x + \tg x}{\sin x}=1+ \frac{1}{\cos x}}\)
2) \(\displaystyle{ \cos 66^\circ \cdot \sin 21^\circ-\sin 66^\circ \cdot \cos 21^\circ}\)
W pierwszym zadaniu nie mam pojęcia jak rozpisać prawą stronę, a za drugie nie mam pojęcia jak się zabrać. Proszę o wskazówki, a nie o dokładne rozwiązanie zadania.
Udowodnij tożsamość trygonometryczną oraz oblicz
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną oraz oblicz
W pierwszym, nie rozpisuj prawej strony tylko lewą.
Rozdziel na 2 ułamki i rozpisz tangens.
W drugim, wykorzystaj wzór na (poprawka) sinus różnicy w drugą stronę stronę (masz daną prawą, zamień na lewą), ale najpierw wyciągnij minus przed nawias.
Rozdziel na 2 ułamki i rozpisz tangens.
W drugim, wykorzystaj wzór na (poprawka) sinus różnicy w drugą stronę stronę (masz daną prawą, zamień na lewą), ale najpierw wyciągnij minus przed nawias.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2014, o 12:46 przez Ania221, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 49 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną oraz oblicz
Dzięki za pomoc. Resztę przykładów mam bardzo podobnych to już sobie z nimi poradzę.