jak można rozpisać cos4x
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
jak można rozpisać cos4x
jak rozpisać \(\displaystyle{ \cos 4x}\), aby otrzyamć\(\displaystyle{ 8\cos ^{4}x-8\cos ^{2} x+1?}\)
Ostatnio zmieniony 2 maja 2014, o 15:16 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
jak można rozpisać cos4x
ok, doszła do \(\displaystyle{ 2\cos ^{2} 2x-1}\) i co dalej?
Ostatnio zmieniony 2 maja 2014, o 22:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
jak można rozpisać cos4x
\(\displaystyle{ 2\cos ^{2} 2x-1=2(2\cos ^2 x - 1)^2 -1}\)
Ostatnio zmieniony 2 maja 2014, o 22:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
jak można rozpisać cos4x
dlaczego \(\displaystyle{ 2\cos ^{2}2x}\) zamieniamy na \(\displaystyle{ 2\cos ^{2}x-1}\)a nie na \(\displaystyle{ 2\cos ^{4}x-1}\)?
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
jak można rozpisać cos4x
\(\displaystyle{ \cos {2x}=\cos^2x-\sin^2x=2\cos^2x-1}\)
Wstawiasz to do twojego wzoru i otrzymujesz wzór jaki napisał matematyk1995. Po rozpisaniu wyjdzie Ci: \(\displaystyle{ \cos{4x}=8\cos ^{4}x-8\cos ^{2} x+1}\)
Wstawiasz to do twojego wzoru i otrzymujesz wzór jaki napisał matematyk1995. Po rozpisaniu wyjdzie Ci: \(\displaystyle{ \cos{4x}=8\cos ^{4}x-8\cos ^{2} x+1}\)