Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie ma rozwiązanie
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \sin x + m = 0 \\ t = \sin x \\ t^{2} + t + m = 0 \\ \Delta \ge 0 \\ 1 - 4m \ge 0 \Rightarrow m \le \frac{1}{4} \\ \\ f(1) \ge 0 \\ m \ge - 2 \\ m \in\left\langle-2;\frac{1}{4}\right\rangle}\)
Rozwiązanie znalezione na forum, a moje pytanie brzmi dleczego nie uwzględniam \(\displaystyle{ f(-1) \ge 0}\)?
Dziękuję za pomoc
Równanie trygonometryczne z parametrem
- tomcio1243
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Ostatnio zmieniony 2 maja 2014, o 11:56 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Treść zadania musi znaleźć się w wiadomości, a nie w tytule.
Powód: Treść zadania musi znaleźć się w wiadomości, a nie w tytule.
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Według mnie warunki, aby równanie miało rozwiązanie powinny być następujące:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0 \\ f(-1)<0 \\ f(1) \ge 0 \end{cases} \vee \ \begin{cases} \Delta>0 \\ f(1)<0 \\ f(-1) \ge 0 \end{cases} \vee \ \begin{cases} \Delta \ge 0 \\ -1 \le x_w \le 1 \\ f(1) \ge 0 \\ f(-1) \ge 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0 \\ f(-1)<0 \\ f(1) \ge 0 \end{cases} \vee \ \begin{cases} \Delta>0 \\ f(1)<0 \\ f(-1) \ge 0 \end{cases} \vee \ \begin{cases} \Delta \ge 0 \\ -1 \le x_w \le 1 \\ f(1) \ge 0 \\ f(-1) \ge 0 \end{cases}}\)
- tomcio1243
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0 \\ f(-1)<0 \\ f(1) \ge 0 \end{cases} \vee \ \begin{cases} \Delta>0 \\ f(1)<0 \\ f(-1) \ge 0 \end{cases}}\)
Skąd te dwa?
Skąd te dwa?
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Najprostszym sposobem rozwiązywania takich zadań jest przekształcenie: \(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \sin x + m = 0 \Rightarrow \sin ^{2}x + \sin x = -m}\)
Po lewej stronie mamy funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\sin ^{2}x + \sin x}\)
Badamy jej zbiór wartości i mamy dla jakich \(\displaystyle{ m}\), powyższe równanie ma rozwiązanie.
Po lewej stronie mamy funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\sin ^{2}x + \sin x}\)
Badamy jej zbiór wartości i mamy dla jakich \(\displaystyle{ m}\), powyższe równanie ma rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 2 maja 2014, o 22:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
\(\displaystyle{ -1 \le t \le 1}\)
Ze względu na przedział ograniczający \(\displaystyle{ t}\). Żeby równanie \(\displaystyle{ t^2+t+m=0}\) miało rozwiązanie, to wykres funkcji \(\displaystyle{ f(t)=t^2+t+m}\) musi przeciąć co najmniej raz oś \(\displaystyle{ Ot}\) w przedziale \(\displaystyle{ t \in \left\langle -1;1\right\rangle}\).
matematyk1995, racja ten sposób jest lepszy. Podobny temat był ostatnio dyskutowany tutaj.
Ze względu na przedział ograniczający \(\displaystyle{ t}\). Żeby równanie \(\displaystyle{ t^2+t+m=0}\) miało rozwiązanie, to wykres funkcji \(\displaystyle{ f(t)=t^2+t+m}\) musi przeciąć co najmniej raz oś \(\displaystyle{ Ot}\) w przedziale \(\displaystyle{ t \in \left\langle -1;1\right\rangle}\).
matematyk1995, racja ten sposób jest lepszy. Podobny temat był ostatnio dyskutowany tutaj.