Równanie trygonometryczne z parametrem k
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 mar 2013, o 21:17
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem k
Witam, mam do rozwiązania zadanko:
Dla jakich wartości parametru k równanie \(\displaystyle{ 3\cos ^{2}x - 2\cos x +2 = \left| k+1 \right| - 7}\)
ma rozwiązanie?
Mi wyszło że \(\displaystyle{ k \in \left\langle \frac{31}{3} , + \infty \right\rangle}\)
Dla jakich wartości parametru k równanie \(\displaystyle{ 3\cos ^{2}x - 2\cos x +2 = \left| k+1 \right| - 7}\)
ma rozwiązanie?
Mi wyszło że \(\displaystyle{ k \in \left\langle \frac{31}{3} , + \infty \right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 1 maja 2014, o 22:37 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 mar 2013, o 21:17
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem k
\(\displaystyle{ \cos x=t}\)
\(\displaystyle{ 3t^{2} -2t + 2 = \left| k +1\right| - 7}\)
P.1
\(\displaystyle{ 3t^{2} - 2t +9 = k + 1}\)
\(\displaystyle{ t^{2} - 2t + 8 - k = f \left( x \right)}\)
\(\displaystyle{ \Delta\ge 0 \Rightarrow k \ge \frac{23}{3}}\)
P.2
\(\displaystyle{ -3t^{2} + 2t - 9 = k + 1}\)
\(\displaystyle{ -3t^{2} + 2t -10 - k = f \left( x \right)}\)
\(\displaystyle{ \Delta\ge 0 \Rightarrow k \ge \frac{31}{3}}\)
Cz. wspólna rozwiązań \(\displaystyle{ k \in \left\langle\frac{31}{3}, + \infty \right)}\)
\(\displaystyle{ 3t^{2} -2t + 2 = \left| k +1\right| - 7}\)
P.1
\(\displaystyle{ 3t^{2} - 2t +9 = k + 1}\)
\(\displaystyle{ t^{2} - 2t + 8 - k = f \left( x \right)}\)
\(\displaystyle{ \Delta\ge 0 \Rightarrow k \ge \frac{23}{3}}\)
P.2
\(\displaystyle{ -3t^{2} + 2t - 9 = k + 1}\)
\(\displaystyle{ -3t^{2} + 2t -10 - k = f \left( x \right)}\)
\(\displaystyle{ \Delta\ge 0 \Rightarrow k \ge \frac{31}{3}}\)
Cz. wspólna rozwiązań \(\displaystyle{ k \in \left\langle\frac{31}{3}, + \infty \right)}\)
Ostatnio zmieniony 1 maja 2014, o 22:39 przez yorgin, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 mar 2013, o 21:17
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem k
Tak, przepraszam za nieczytelnosc.
\(\displaystyle{ t \in \left\langle1,1\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ t \in \left\langle1,1\right\rangle}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 mar 2013, o 21:17
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 mar 2013, o 21:17
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem k
A największą w \(\displaystyle{ -1}\)? Troche to dla mnie niejasne, bo parabola jest skierowana ramionami w górę,
\(\displaystyle{ f(-1)=7}\) a \(\displaystyle{ f(1)=3}\)
\(\displaystyle{ f(-1)=7}\) a \(\displaystyle{ f(1)=3}\)
Ostatnio zmieniony 1 maja 2014, o 22:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 mar 2013, o 21:17
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem k
Czyli \(\displaystyle{ t \in \left\langle \frac{5}{3} , 7 \right\rangle}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 mar 2013, o 21:17
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem k
Tak, już do tego doszłam. A reszta moich obliczeń jest dobra? Mam na myśli tą wcześniejszą?
Wydaję mi się, że jesli dobrze zrozumiałam, to teraz wystarczy rozwązać te 2 nierówności a następnie podać część wspólną-- 1 maja 2014, o 20:59 --Czy warunek delty wiekszej od zera nie jest juz konieczny?
Wydaję mi się, że jesli dobrze zrozumiałam, to teraz wystarczy rozwązać te 2 nierówności a następnie podać część wspólną-- 1 maja 2014, o 20:59 --Czy warunek delty wiekszej od zera nie jest juz konieczny?
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem k
1. Nie do końca, ze względu na przedział ograniczający \(\displaystyle{ t}\). Żeby równanie np. \(\displaystyle{ 3t^2-2t+8-k=0}\) miało rozwiązanie, to wykres funkcji \(\displaystyle{ f(t)=3t^2-2t+8-k}\) musi przeciąć co najmniej raz oś \(\displaystyle{ Ot}\) w przedziale \(\displaystyle{ t \in \left\langle -1;1\right\rangle}\).
2. O deltę, w którym miejscu Ci chodzi?
2. O deltę, w którym miejscu Ci chodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 mar 2013, o 21:17
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem k
\(\displaystyle{ t^{2} - 2t + 8 - k = f(x) \\
\Delta\ge 0}\)
oraz
\(\displaystyle{ t^{2} - 2t -10 - k = f(x) \\
\Delta\ge 0}\)
\Delta\ge 0}\)
oraz
\(\displaystyle{ t^{2} - 2t -10 - k = f(x) \\
\Delta\ge 0}\)
Ostatnio zmieniony 1 maja 2014, o 22:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używamy symboli z tabeli znaków.
Powód: Nie używamy symboli z tabeli znaków.