Udzielanie odpowiedzi do równań trygonometrycznych.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jackthecyc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 wrz 2013, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rogoźno
Podziękował: 3 razy

Udzielanie odpowiedzi do równań trygonometrycznych.

Post autor: Jackthecyc »

Witam!

Jestem tegorocznym maturzystą i podczas rozwiązywaniu testów natknąłem się na problem w odpowiedziach w zadaniach z równaniami trygonometrycznymi.

Podam przykład aby zobrazować o co mi chodzi:

Moje odpowiedzi (proste zadanie, brak podanego przedziału)

Oczywiście K należy do całkowitch.

\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{3} + 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{5\pi }{3} + 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x= 2k \pi}\)

A odpowiedzi wg. OKA z arkusza oceniania:

\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{3} + 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x= -\frac{ \pi }{3} + 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x= 2k \pi}\)

Przeważnie są jakieś adnotacje pod zadaniem dopuszczające inne odpowiedzi (no bo przecież moja odpowiedz jest poprawna), a ja nauczyłem się po prostu odczytywać z przedziału do \(\displaystyle{ 2 \pi}\).

Czy robię błąd?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Udzielanie odpowiedzi do równań trygonometrycznych.

Post autor: Kacperdev »

To nie jest błąd.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Udzielanie odpowiedzi do równań trygonometrycznych.

Post autor: rtuszyns »

Ty wyznaczyłeś rozwiązania biorąc za przedział swoich działań \(\displaystyle{ \left\langle -\pi,\pi\right\rangle}\), w odpowiedziach OKE jest rozwiązane w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0,2\pi\right\rangle}\). Obie odpowiedzi są poprawne, gdyż składnik \(\displaystyle{ 2k\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in\ZZ}\) gwarantuje w obu przypadkach wszystkie rozwiązania takie same.
Podstaw sobie kilka wartości za \(\displaystyle{ k}\) w obu przypadkach i zobaczysz, że rozwiązania się pokrywają.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Udzielanie odpowiedzi do równań trygonometrycznych.

Post autor: kropka+ »

Jackthecyc pisze: \(\displaystyle{ x= \frac{5\pi }{3} + 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{3}+2k \pi = \frac{2}{3} \pi + \pi +2k \pi = \frac{2}{3} \pi +(2k+1) \pi}\)

Lepiej wygląda natomiast zapis, gdy po prawej jest cośtam mniejszego co do wartości bezwzględnej od \(\displaystyle{ \pi}\) plus \(\displaystyle{ 2k \pi}\).
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Udzielanie odpowiedzi do równań trygonometrycznych.

Post autor: Dilectus »

Masz dobrze, bo gdy \(\displaystyle{ k=-1}\)

\(\displaystyle{ \frac{5 \pi}{3} + 2k \pi= \frac{5 \pi}{3}- 2 \pi = - \frac{\pi}{3}}\)

Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Udzielanie odpowiedzi do równań trygonometrycznych.

Post autor: leszczu450 »

Jackthecyc, krótko mówiąc- Twoje rozwiązania wygenerują takie same rozwiązania jakie wygenerują odpowiedzi z OKE : ) Nie ma co się bać.
Jackthecyc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 wrz 2013, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rogoźno
Podziękował: 3 razy

Udzielanie odpowiedzi do równań trygonometrycznych.

Post autor: Jackthecyc »

Dziękuję bardzo za Wasze odpowiedzi.


Pozdrawiam i miłego grilowania w majówkę.
Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ