mam takiego zakalca i nie wiem za bardzo jak do niego podejść:
\(\displaystyle{ a = sin 100 \pi x}\)
a jest oczywiście stałą z przedział (-1; 1)
zależy mi na wyjaśnieniu jak się pozbyć tego \(\displaystyle{ 100 \pi}\)
z góry wielkie dzieki
dziwny sinus;)
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
dziwny sinus;)
ja szczerze mowiac nei wiem czy sie dla go pozbyc no chyba ze \(\displaystyle{ \frac{\arcsin{a}}{100\pi}}\) ale nie sadze zeby o to ci chodzilo
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 8 maja 2007, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 1 raz
dziwny sinus;)
czy to znaczy,że można zapisać moje równanie w ten sposób:
\(\displaystyle{ x = \frac{\arcsin{a}}{100\pi}}\)?????
\(\displaystyle{ x = \frac{\arcsin{a}}{100\pi}}\)?????
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
dziwny sinus;)
Nie do konca, bo jest to rozwiazanie tylko w przedziale,
\(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2}; \frac{\pi}{2})}\)
Dokladniej to by wygladalo tak;
\(\displaystyle{ x = \frac{\arcsin a}{100 \pi}+ 2k \pi, \ \ x = \pi - \frac{\arcsin a}{100 \pi} + 2k \pi}\)
;
\(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2}; \frac{\pi}{2})}\)
Dokladniej to by wygladalo tak;
\(\displaystyle{ x = \frac{\arcsin a}{100 \pi}+ 2k \pi, \ \ x = \pi - \frac{\arcsin a}{100 \pi} + 2k \pi}\)
;