proste równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Lame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 24 paź 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

proste równanie

Post autor: Lame »

\(\displaystyle{ \cos \left( 2x+ \frac{ \pi }{3} \right) = \frac{1}{2}}\)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu i jakies wyjasnienie, dlaczego tak a nie inaczej
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2014, o 00:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

proste równanie

Post autor: Kacperdev »

\(\displaystyle{ y=2x+ \frac{\pi}{3}}\)

W pierwszej kolejnosci rozwiąz równanie wzgledem \(\displaystyle{ y}\):
\(\displaystyle{ \cos\left( y\right)= \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2014, o 00:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny.
ODPOWIEDZ